Миглена Селишка и Ивайло Иванов са най-добрите спортисти на България за 2020 г.

ММС и БСТ раздадоха премии на обща стойност 185 000 лв. в “Нощта на шампионите”

24.01.2021 | 19:40 Редактор: Ралица Братанова

Миглена Селишка и Ивайло Иванов бяха определени за най-добри спортисти на България за изминалата 2020 г. Двамата бяха отличени по време на шестото издание на церемонията “Нощта на шампионите”, организирана от Министерството на младежта и спорта (ММС) и Българския спортен тотализатор (БСТ).

Селишка стана европейска шампионка по борба в категория до 50 кг, а Иванов се окичи със среброто на шампионата по джудо на Стария континент в категория до 81 кг. Двамата получиха  парични премии по 25 000 лв. от организаторите. Треньорите им Петър Касабов и Атанас Герчев бяха избрани за номер едно при наставниците. Те също получиха премии в размер на 25 000 лв.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев поздрави победителите и им пожела успех през настоящата година.

“За съжаление изминалата година беше изключително тежка за спорта и всички спортисти. Много от тях не успяха да реализират възможностите си, защото бяха отложени повечето големи международни състезания и турнири, включително Летните олимпийски игри. Вярвам, че пандемията ще бъде преборена и спортът ще се върне към своя нормален ритъм. Надявам се това да се случи по-скоро, за да могат всички спортисти да се борят за медали на големи състезания и на Олимпиадата през лятото.

Провеждането на Игрите в Токио ще бъде ясен знак, че сме се справили с огромното предизвикателство на пандемията, ще покаже обединението на спортния свят и силната воля на човечеството. Убеден съм, че нашите състезатели са амбицирани да докажат своите възможности и ще дадат всичко от себе си, за да ни зарадват с успехи на Олимпийските игри”, заяви министър Кралев.

Той допълни, че въпреки трудната година ММС е положило големи усилия да бъдат минимизирани щетите в спорта, породени от коронавируса.

"Направихме всичко възможно нашите атлети да получат максимално добри условия за подготовка. Погрижихме се вътрешният спортен календар да бъде изпълнен. Отпуснахме допълнителни средства за клубовете, за да могат да се справят с икономическите последици, а тази година техният бюджет ще бъде в двоен размер. Смятам, че успяхме всички заедно, цялото спортно семейство, да излезем по най-добрия начин от създалата се ситуация”, каза още спортният министър.

Т ой благодари на всички хора, които всекидневно работят за изграждането на бъдещите български шампиони, както и на най-големия спонсор и най-верен партньор на спорта у нас – Българския спортен тотализатор.

Призьори бяха определени в още 4 категории. Носителката на три медала от Световното първенство по биатлон за младежи и девойки Милена Тодорова беше избрана за най-добра при 23-годишните. Тя и треньорът й Иван Цочев заслужиха премии от по 10 000 лв.

 При спортистите до 18 години бяха отличени плувецът Йосиф Миладинов и състезателката по карате Саня Петкова. Двамата получиха по 10 000 лв. Техните треньори Кристиян Минковски и Лъчезар Цветков бяха наградени с по 5 000 лв. от организаторите.

Най-добри при спортистите до 16 години са европейската шампионка по художествена гимнастика Стилияна Николова и еврошампиона по бокс Кристиян Цветанов. Техните премии бяха в размер на 5 000 лв. Толкова получиха и наставниците им Валентина Иванова и Борислав Георгиев.

 При спортистите с увреждания за най-добър през 2020 г. беше определен лекоатлетът Християн Стоянов, който получи 10 000 лв.
С 5 000 лв. беше награден неговият наставник Евгени Игнатов.

По време на шестото издание на “Нощта на шампионите” министър Красен Кралев връчи най-високото държавно отличие в областта на спорта “Венец на победителя” на заслужили спортисти, ръководители и личности, допринесли за развитието на българския спорт. Сред наградените бяха олимпийските шампиони Ваня Гешева (кану-каяк), Асен Златев (вдигане на тежести), Йордан Биков (вдигане на тежести), Светла Оцетова (гребане) и Здравка Йорданова (гребане).

“Венец на победителя” получиха още единственият българин играл в Националната баскетболна асоциация Георги Глушков, световните шампиони по борба Живко Вангелов и Стоян Балов, дългогодишният капитан и треньор на националния отбор по бокс Михаил Таков, председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев и световният и европейски шампион и бивш председател на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов.

Сред удостоените беше и легендата на българския автомобилен спорт Илия Чубриков, който ни напусна през декември миналата година. Отличието на Чубриков получиха неговата съпруга Виолета Стоянова и неговата внучка Карина Чубрикова.

“Това са хората, които прославят нашата страна по света и са пример за младите поколения. Те заслужават това признание”, каза министър Красен Кралев.

Наградите в отделните категории бяха връчени от изпълнителния директор на Българския спортен тотализатор Любомир Петров, Белчо Горанов - генерален секретар на Българския олимпийски комитет, председателя на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атаносов, ректора на Национална спортна академия “Васил Левски” проф. Николай Изов и президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК