Назрява международен скандал след расисткия такъв на ПСЖ - "Башакшехир"

"Вярвам, че УЕФА ще предприеме необходимите мерки", заяви Ердоган

09.12.2020 | 19:21 Редактор: Искра Ангелова

Обвинения в расизъм и назряващ международен скандал между Турция и Румъния след мач от Шампионската лига. Причината е реплика на румънски рефер към помощник-треньора на гостуващия турски отбор по време на снощния мач между ПСЖ и "Истанбул Башакшехир".

Стигна се дори до безпрецедентно прекратяване на двубоя. 

"Why u say "negro" - такива сцени се разиграха в 14-ата минута от снощната футболна среща, след като румънският четвърти съдия Себастиан Култеску нарече помощник-треньора на турския отбор Пиер Уебо - "черен". 

Това доведе до мигновена реакция на медиите в югоизточната ни съседка срещу рефера, а случилото се предизвика огромен обществен отзвук, като дори турският президент Реджеп Ердоган коментира скандала.

"Осъждам расистките изказвания, направени по отношение на Пиер Уебо - един от членовете на спортно-техническия екип на "Башакшехир". Вярвам, че УЕФА ще предприеме необходимите мерки. Ние се изправяме срещу расизма напълно категорично. Това се отнася за спорта, но и за другите сфери на живота", написа турският държавен глава.

От своя страна Съюзът на европейските футболни асоциации заяви, че ще разследва случая. 

"УЕФА е наясно за инцидентa по време на мача от Шампионската лига във вторник между Пари Сен Жермен и "Истанбул Башакшехир". Ще се проведе задълбочено разследване", категорични са те.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК