За първи път в историята: Саудитска Арабия приема старт от "Формула 1"

Според "Би Би Си" споразумението е за поне 10 години

07.11.2020 | 09:08 Редактор: Ивет Арабова
За първи път в историята: Саудитска Арабия приема старт от

Според Би Би Си споразумението между Саудитска Арабия и "Формула 1" е за минимум 10 години. Обявяването на новината идва на фона на критики и недоволство от страна на много организации за защита на човешките права.

Саудитска Арабия често е обвинявана, че с инвестициите си в спорта се опитва да изчисти имиджа си пред света.

В началото на годината "Таймс" писа, че собствениците от "Либърти медия" са се споразумели със Саудитска Арабия за 65 милиона долара на година. Сумата е повече, отколкото всеки друг домакин плаща. Спортният министър принц Абулазис Бин Тюрки Ал Фейсал Ал Сауд вярва, че приемането на състезание от Формула 1 ще внесе положителна промяна, предава "Фокус".

"Саудитска Арабия беше критикувана за това, че е затворена за света, а сега, когато се отворихме, сме критикувани, че изчистваме името си чрез спорта. За много саудитци това ще бъде сбъдната мечта. Това е много специален момент. Можем да покажем на света на какво сме способни", заяви спортният министър пред Би Би Си.

Саудитска Арабия ще се превърне в седмата азиатска държава, която приема старт от Формула 1. В момента състезания организират Бахрейн, Китай, Сингапур, Япония, Абу Даби и Виетнам.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК