Формула 1 планира рекордните 23 състезания за следващия сезон

Програмата разкрива няколко слота от три състезания в последователни уикенди

31.10.2020 | 13:00 Редактор: Юлия Христова
Формула 1 планира рекордните 23 състезания за следващия сезон

Формула 1 предложи програма от рекордните 23 състезания за следващия сезон, включително едно в Саудитска Арабия.

Предишният рекорд за състезания в една календарна кампания е от 21. 22 Гран При-та бяха в сметките за настоящия сезон, но пандемията редуцира стартовете до 17. Програмата разкрива няколко слота от три състезания в последователни уикенди – мярка, която вероятно ще доведе до увеличаване броя на отборите. „Това ще бъде огромно предизвикателство за механиците. Това са 23 седмици извън дома. Близо сме до точка на насищане, в която ще се нуждаем от два отбора“, сподели шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер.

Докато пилотите ще трябва да бъдат на всяко състезание, други тимове също обмислят смяна на своите механици. "Надяваме се да създадем ротационна система, така че да не се налага някой да ходи на всички състезания“, каза босът на Уилямс Саймън Робъртс. Неговият колега начело на АлфаТаури – Франц Тост, е на същото мнение, докато шефът на Хаас Гюнтер Щайнер подозира, че коронавирусът отново ще има последната дума. "Има шанс, заради пандемията, състезания да бъдат отменени. 23 Гран При-та, ще бъде трудно за отборите. Ако продължава така, ще трябва да намерим решения като по-къси уикенди“.

Състезания в два дни, подобни на състезанието на пистата в Имола този уикенд с една свободна тренировка в събота сутрин вместо три в петък и събота, са сред опциите, предложени от пилота на Ред Бул Александър Албон и подкрепени от Хорнер. Спортът вече бе разкритикуван заради провеждането на Гран При в Бахрейн и добавянето на състезание в Саудитска Арабия отново ще повдигне недоволството на групи за защита на човешките права. Докато повечето предпочетоха да пренебрегнат проблема в петък, световният шампион Люис Хамилтън говори за спорта като цяло като "силна платформа за иницииране на промяна“.

Босът на Ферари Матиа Биното също говори за "силата на обединение“ и "промяна“, която спортът може да има. Хорнер заяви, че е уверен в управляващите звена на Ф1 (промоутърът Liberty Media и Международната автомобилна федерация (ФИА) да "вземат правилните решения“, предава БНР.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК