Honda се оттегля от Формула 1 през 2022 г.

Компанията ще се бори за реализация на неутралитет от въглероден диоксид до 2050 г.

02.10.2020 | 17:10 Редактор: Ивет Арабова
Honda се оттегля от Формула 1 през 2022 г.

Honda обяви, че се оттегля от Формула 1 след края на сезон 2021. Японският производител осигурява двигатели за Ред Бул и АлфаТаури, като оставя и двата отбора в търсене на снабдител от 2022 г. Honda, който първоначално се завърна в най-престижната автомобилна надпревара след деветгодишно отсъствие през 2015 с Макларън, заяви, че си тръгва, за да "се бори за реализацията на неутралитет от въглерод диоксид до 2050“ с проучвания и развитие в нови двигатели и енергийни технологии. Ред Бул, който премина от Renault до Honda двигатели миналата година, сподели, че "разбира и уважава“ причините на японския конструктор за напускане, и че тяхното действие няма да се отрази на поетия ангажимент към Ф1 след подписването на нов договор миналия месец. Но това ги оставя без алтернативни снабдители за двигатели във Ф1.

"Като тим ние разбираме колко трудно е било да се стигне до това решение да се оттегли от Формула 1 в края на сезон 2021. Промяната на фокуса в рамките на автомобилната индустрия доведе до решението на Honda да насочи своите ресурси към друга сфера и ние разбираме и уважаваме причините зад това. Тяхното решение представлява очевидно предизвикателство за нас като отбор, но ние сме били тук и преди, и с нашата сила и дълбочина сме добре подготвени и екипирани да реагираме ефективно – нещо, което доказахме и преди. Разочаровани сме, че няма да продължим сътрудничеството си с Honda, но същевременно сме изключително горди от съвместния ни успех, след пет победи и 15 подиума за двата отбора, ръководени от Ред Бул, и благодарим на всички в Honda за техните невероятни усилия и отдаденост“

"Нашият съвместен фокус за остатъка на този сезон и следващата кампания не са се променили – ще се борим за победи и триумф в генералното класиране при пилотите и конструкторите. Ред Бул остава отдаден на спорта в дългосрочен план и очаква с нетърпение нова ера на иновации, развитие и успех. Ще погледнем върху възможните опции за най-конкурентния снабдител на двигатели отвъд 2022 година“, сподели шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер, цитиран от БГНЕС.

След тригодишно повторно обединение с Макларън, Honda започна своето приключение с АлфаТаури през 2018, преди да обедини сили и с главния тим на Ред Бул на следващата година, в която отборът спечели три състезания. И Ред Бул, и АлфаТаури имат по една победа до момента през 2020, като Honda е единственият снабдител на двигатели освен Mercedes с победи в състезания. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК