Най-големите наградни фондове в историята на електронните спортове

Компютърните игри отдавна не са просто забавление за малки или вече пораснали деца

02.10.2020 | 17:53 Редактор: Ивет Арабова
Най-големите наградни фондове в историята на електронните спортове

Компютърните игри отдавна не са просто забавление за малки или вече пораснали деца. Днес всяко шестнадесетгодишно хлапе, което  умее да играе любимата си видео игра, има потенциала да се превърне в професионален играч и да печели милиони от електронни спортове. Интересът към тази индустрия нарасна значително през последните няколко години, а с него растат и сумите, които играчите прибират след всяка победа. Кои са най-големите наградни фондове от електронни спортове  - ще ви разкажем в следващите редове. 

Електронните спортове се развиват с бързи темпове

Дали електронните спортове изобщо могат да се нарекат спорт продължава да бъде дискусионен въпрос. Според критиците играенето на видео игри не може да бъде сравнявано с професионалните спортове, където от състезателите се изисква да бъдат във върхова физическа форма и да отделят часове наред в изтощителни тренировки, за да постигат успехи. 

От друга страна, макар електронните спортове да не са насочени изцяло към физическата подготовка, на професионалните играчите в тази индустрия се налага да имат бърз ум, стратегическо мислене и още по-бързи рефлекси. Професионалните гейминг отбори също отделят значително време в подготовка, имат треньори и психолози, чиято задача е да помогнат на играчите да достигнат върхова форма и да печелят турнирите, гледани от милиони зрители по света. Япония е една от страните, която вече издава виза за атлети и на професионални геймъри, с цел превръщането ѝ в една от важните дестинации за електронни спортове. 

По всяка вероятност, тази дискусия ще продължи да бъде актуална още дълго време. Това обаче по никакъв начин не пречи на електронните спортове да се развиват с все по-бързи темпове. Изминалата 2019 г. се превърна в знакова за индустрията на е-спортовете, тъй като тя официално надхвърли 1 млрд. долара приходи. 

Кои са най-големите наградни фондове в историята на електронните спортове? 

Първите големи турнири за видео игри започват още в края на 90-те години, когато тази култура става все по-популярна най-вече сред младежите. Тогава победителите в гейминг състезания отнасят вкъщи награди като скъп марков часовник или спортна кола. В началото вероятно никой не си е представял, че съвсем скоро младежи ще се превръщат в милионери от електронни спортове. Ето кои са най-големите наградни фондове от професионални гейминг състезания до този момент:

Абсолютният рекордьор що се отнася до общия награден фонд са финалите на DOTA 2 (Defense of the Ancients), известни още под името The International. През 2019 г. наградният фонд на състезанието раздаде невижданата до този момент сума от 34,3 млн., като по този начин подобри рекорда си от 2018 г., когато той достигна 25.5 млн. долара. Първото място в The International 2019 спечели отборът на OG, който прибра сумата от 15,6 млн. долара. 

Очакваше се тазгодишното издание на турнира да подобри рекорда с още по-висока сума, но състезанието беше отменено поради създалата се извънредна ситуация от масовото разпространение на COVID-19. Въпреки това, до този момент DOTA 2 показват, че краудфъндинг моделът, който използват, се оказа успешен и позволява на турнира да раздава най-високите наградни фондове в историята на електронните спортове през последните 5 години. 

След последните няколко издания на  The International, на следващо място в класацията се нареждат соло финалите за световната купа на Fortnite (The Fortnite World Cup Finals - solo) през 2019 г., които се проведоха в Ню Йорк. Общият награден фонд на събитието беше 15,2 млн. долара. Наградата за победителят, шестнадесет годишният Кайл Герсдорф, по-известен със своя никнейм “Bugha”, беше в размер на 3 млн. долара. 

Същият турнир, само че за двойки също успя да предложи един от най-големите наградни фондове в историята, раздавайки 15,1 млд. долара. Победителите Cooler Esport тогава успяха да  спечелят малко повече от 3 млн. долара. 

Към края на челната десетка в тази класация се нарежда състезанието League of Legends World Championship 2018 със солиден награден фонд от 6,4 млн. долара. Сравнен с конкурентните турнири обаче, наградният фонд на LOL е значително по-малък.

Може ли един геймър да печели повече от Новак Джокович?

Както вече стана дума, наградните фондове в международните турнири стават все по-високи, вследствие на което играчите на видео игри печелят внушителни суми. Те вече успешно конкурират наградните фондове на престижни спортни състезания с дългогодишни традиции като Уимбълдън и Мастър турнира по гофл, например. 

Само за сравнение, през 2019 г. петимата топ състезатели в турнира с най-високия награден фонд в историята  The International 9, получават по 3.1 млн. всеки. Това е с 100 хил. долара повече от сумата, която Новак Джокович прибра за 10-то си място на Уимбълдън и със 750 хил. по-малко от наградата на победителя в U.S. Open 2019  - Рафаел Надал. Победителите в The International 9 са отнесли вкъщи по-големи суми отколкото победителите в Tour de France, The Masters, Daytona 500 и други престижни състезания през изминалата година. 

По всичко личи, че гейминг индустрията е в своя разцвет, печелейки все повече фенове по целия свят, които следят с интерес представянето на любимите си играчи, а някои дори опитват да станат успешни колкото тях. Според анализаторите, очаква се наградните фондове в следващите няколко години да станат още по-високи. Дали тази прогноза ще се сбъдне предстои да видим. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК