България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Геймингът - бягство от скуката, професия, хоби...

Това е нещо изключително положително и сплотяващо, коментират геймъри пред Bulgaria ON AIR

16.08.2016 | 11:11 Редактор: Луиза Божинова
Геймингът - бягство от скуката, професия, хоби...

На 3 и 4 септември в Интер Експо Център в София ще се проведе най-голямото гейминг събитие - Let's Play @ Aniventure.

"То ще е с най-хубавата сцена, която е правена досега за гейминг", разкри в предаването "България сутрин" Александър Ананиев – ZING.

"Преди доста години един човек реши, че трябва да направи гейминг предаване, в което да помести тази тематика. Веднага след това спонтанно се събрахме хората, които харесваме това нещо и до ден днешен работим заедно. Под една или под друга форма в момента сме в Gplay TV, което си е нашия проект и си го обичаме много", каза Ананиев.

"Към момента работим с международни фирми, които имат такава политика за подпомагане и спонсориране на гейминг събития, предавания, тематика, докато българските марки по-трудно се ориентират в тази насока", сподели Мария Камарашка – MIFFZY.

"Нормално е за българските компании и фирми да им трябват поне пет години след останалия свят да се осъзнаят, че това се развива и че общо взето е 90% от интереса на младите хора", допълни Константин Кънев – NOTHX.

На въпрос как тримата са се запознали, Кънев каза, че ги е събрала любовта към игрите.

"Обичаме игрите, обичаме да ставаме по-добри на тях, да показваме, че можеш да станеш по-умен, това нещо ни събра", заяви той. "Запознахме се в интернет пространството, в онлайн битките, впоследствие се видяхме на живо. Решихме да направим нещо заедно".

В момента близо 19 000 души ги следват във Facebook.

"Споделяме една идея, че колкото повече се развива това нещо, толкова повече хора ще разберат. Геймърите ги има, важното е да разберат, че такива неща се случват и в България. Това е нещо изключително положително. Геймингът много сплотява", каза още Кънев.

Мария Камарашка пък твърди, че между спорта и геймърството може да има чудесен баланс. В тази връзка тя посочи Jumpedo - стартъп, който представлява програма за училища, която кара децата да се движат, да подскачат, за да могат да решават задачи.

"Когато тренираш физически, продължаваш да си мислиш за проблема. Физическото натоварване малко те разсейва, но не успява максимално да те освободи и да спреш да мислиш за дадено нещо. Когато играеш игри ти влизаш в онзи свят, в който си зает да мислиш какво трябва да правиш там, а не какво трябва да правиш в реалния живот. Бих го сравнил с четенето на книга", каза Александър Ананиев в ефир.

Цялото интервю вижте във видеото: