Томова: 8 теста за 8 дни не успяха да убедят италианците, че съм здрава

Във водовъртеж на същинска Ковид-19 сага попадна първата ракета на женския тенис у нас

12.08.2020 | 10:00 Редактор: Ралица Братанова
Томова: 8 теста за 8 дни не успяха да убедят италианците, че съм здрава

Във водовъртеж на същинска Ковид-19 сага попадна първата ракета на женския тенис у нас  Виктория Томова.

Вече близо 10 дни италиански журналисти и организаторите на турнира в Палермо твърдо отстояват позицията, че Томова има коронавирус и това е причината да се оттегли от участие в надпреварата. 

След като бе оповестено, че е болна от коронавирус, 25-годишната софиянка се съгласи да говори за битката с болестта и стереотипите около нея в интервю за официалния сайт на БФТенис.

В него Томова потвърди, че вече е здрава, но й е било изключително трудно да го докаже,  пише Dnes.bg.

"Нямате представа какви главоболия донесе цялата история на семейството ми и на близките хора около мен. Пристигнах в Италия с отрицателен PCR тест от България. Веднага щом отидох обаче ми направиха бърз тест, който показа наличие на антитела. Всеки, който е запознат, знае какво означава това – вече съм прекарала вируса, но в момента не съм болна“, започна разказа си Виктория.

По думите ѝ вероятно тя е изкарала на крак коронавируса в края на юни. 

"Когато бях в Белград, имах дни със силно главоболие и други неразположения. Тогава съм преминала през болестта", предполага първата ракета в женския ни тенис.

По думите ѝ обаче в Палермо направо са изпаднали в паника след проведения ѝ бърз тест преди турнира. 

"Веднага ме поставиха едва ли не под ключ и ми направиха PCR. Той показа неопределен резултат. За първи път разбрах, че има и такава стойност – нито положителна, нито отрицателна, но организаторите казаха, че за тях това означава позитивен тест. Въпреки учудването ми, се съгласих на трети тест на италианска земя. Той показа отрицателен резултат и за мен, и за баща ми", сподели Томова.

След това следва още един тест, който за учудване на българката се оказва положителен.

"Нямам обяснение как... Това беше в деня преди първия ми мач. И тогава вече започна истинско ходене по мъките. Третираха ме като заразно болна, караха ме с линейка от хотела до клиника, в която изолират само болни от коронавирус. И тестовете продължиха, с баща ми бяхме като опитни зайчета“, споделя Томова.

Тя споделя, че с първия ѝ отрицателен тест, който е направен в България преди да тръгне към Италия, са ѝ направени 8 теста за коронавирус за 8 дни.

"Но дори и този брой не успя да убеди италианците, че съм здрава. А ви уверявам, че вземането на секрет за теста никак не е приятно изживяване, особено когато се случва толкова често. Причини ми главоболие, болки в слепоочията и носа. Но се надявам всичко да е зад гърба ми. Получих подкрепа от близките ми хора, от федерацията по тенис. Благодаря на всички, които са неотлъчно до мен", разказа премеждията си Виктория Томова.

В последните дни тя все пак бе зарадвана и от една позитивна новина – българката ще играе в основната схема на US open.

"Това е голям шанс за мен да покажа на какво съм способна. Все още обаче не съм решила твърдо какво да предприема за US Open. С екипа ми ще вземем най-доброто решение, предвид ситуацията с коронавируса, тежките условия за пътуване и влизане в Америка и всички други фактори, които са от значение. Едно е сигурно – играя ли на US Open, ще дам всичко от себе си за едно добро представяне и за България“, завърши първата ни тенис ракета.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК