Трикратната европейска шампионка Екатерина Стратиева за мечтите в ралито

Трябва да изпитваш страх, но той трябва да бъде умерен, посочи тя

02.01.2020 | 09:36 Редактор: Тодор Петров

Какво е да си жена рали пилот? Да си трикратна европейска шампионка и да трябва непрекъснато да търсиш средства за състезания. Екатерина Стратиева застана пред камерата на Bulgaria ON AIR, за да сподели какво иска да постигне и докъде се простират мечтите ѝ.

"Майка ми и баща ми са "виновни" за това нещо, колкото и сега майка ми да се сърди и да казва "стига вече, какво искаш още да постигнеш". Те пуснаха тази искрица в мен. Имахме големи български състезания с голямо международно участие на морето. Радвах се на колите, на шарените лепенки, на големите отбори. Имаше и жени, които караха, и си казах, че искам някой ден да съм като тях", спомни си Екатерина Стратиева.

Първото ѝ състезание е в Панагюрище, а поставената пред нея цел е просто да завърши. Всички са я гледали странно, а потънала от срам тя слага каската и потегля смело с пълна газ в дъжда. В крайна сметка завърша на 13-о място от около 40 състезатели. След 10 дни обаче се обръща по таван във второто си състезание.

"Изпитвам страх. Трябва да изпитваш страх, но той трябва да бъде умерен. Покрай страха знаеш къде е границата. Нашият спорт не е само да дадеш пълната газ и да въртиш кормилото. Трябва да мислиш, да създадеш тактика, да успееш да запазиш ритъм и концентрация", каза още рали състезателката.

Преди 4 години тя е имала много труден период, в който дори е изпитвала омраза към спорта. Дори в ежедневието ѝ е било забранено да управлява автомобил. С времето обаче отново заобичва спорта и има желанието да продължи. 

"Женската купа съществува от 6-7 години. При нас преди точките бяха на база това коя е първа, втора, трета...От миналата година взимаме точки на база класирането ни в предно предаване, защото автомобилите са с различна мощност и решиха да изравнят условията", обясни Екатерина Стратиева.

Вижте във видеото какво още каза тя в интервю пред Александър Рангелов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК