Bulgaria ON AIR с празнична програма по случай 24 май

Бъдете с ефира на националната политематична телевизия от 07:00 часа

23.05.2022 | 11:22
Bulgaria ON AIR с празнична програма по случай 24 май

На 24-ти май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. По този повод в празничния ден Bulgaria ON AIR ще зарадва зрителите с много интригуващи срещи и дискусии, които обещават да събудят у тях множество теми за размисъл, свързани с истинските неща, които обединяват един народ, с пробуждането, с националната гордост и способността да оценяваш заобикалящия те свят.   

Още от 07:00 часа харизматичните водещи на сутрешния блок на националната политематична телевизия Мария Константинова и Мирослав Димитров ще посрещнат в студиото интересни и вдъхновяващи гости. В празничния ден „България сутрин“ ще представи четвъртото разширено издание на книгата „Българите са в основата на човешката цивилизация” и ще разкрие повече за инициативата „Българска кирилица“. Водещите на сутрешния блок и специалните гости в предаването на 24 май ще разкрият повече за „История славянобългарска“ и ще коментират съвременните норми на българския език.

От 09:00 часа националната политематична телевизия ще излъчи специалното интервю „Казано честно....Васил Найденов" на репортера на „Новините ON AIRПетър Антонов с голямата звезда на българската естрада. В един искрен, неподправен и много личен разговор, изпълнителят ще допусне зрителите до неговия вътрешен свят и ще сподели повече за музиката, за живота на сцената и зад нея, за силата на думите, за политиката и за приятелите. Повторение на разговора телевизията ще излъчи на 29 май, от 22:00 ч., веднага след късната емисия новини.

Повече за „Делото на Кирил и Методий“ ще разкрие епизодът от предаването „Историите ON AIR“ с водещ Миглена Георгиева, който националната телевизия ще излъчи от 09:45 часа. Зрителите ще се запознаят с интересни факти за битието и дейността на светите братя, за славянската азбука и за канонизацията на двамата първоучители. Любопитното издание на предаването търси и отговор на въпросите колко години Кирил и Методий работят по написването на глаголицата и какво означава името ѝ.

От 10:30 часа празничната програма на Bulgaria ON AIR ще продължи с филма „Нищо за продан“ от „Умно село“, в който камерата на документалната поредица успява да улови света на един от най-елегантните съвременни български разказвачи - писателя Боян Биолчев.

Повече за 24 май и най-важното от Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност зрителите на Bulgaria ON AIR ще могат да проследят в емисиите на „Новините ON AIR“. В рубриката „5 минути извън новините" репортерът Стилияна Георгиева и операторът Илиян Раданов ще срещнат зрителите с проф. Димитър Съселов, главен лектор в Департамента по астрономия на университета в Харвард. Понастоящем той е директор на Харвард-Смитсониън Център по астрофизика и на новия мултидисциплинарен център Origins of Life Initiative, който събира учени от различни области за изследване на живота в контекста на вселената.

Колко голям е проблемът с грамотността у нас и необходима ли е езикова реформа ще коментират проф. Ана Кочева от Института за български език към БАН и езиковедът доц. Владислав Миланов от 17:50 часа, в „Директно“. В новото издание на предаването с водещ Димитър Абрашев, зрителите на Bulgaria ON AIR ще научат повече и за инициативата „Дари книга на украинско дете“, която се провежда под патронажа на първата дама на Украйна Олена Зеленска в България.

Точно в 19:30 часа, гости в студиото на предаването „Денят ON AIR“ с водещ Ганиела Ангелова ще бъдат проф. Тодор Танев, бивш министър на образованието, историкът проф. Христо Матанов, директорът на издателство „Просвета“ Никола Кицевски и акад. Александър Балкански.

На 24 май бъдете с ефира на Bulgaria ON AIR - започваме точно в 07:00 часа!