Преработените меса като бекон, колбаси и шунка причиняват рак

50 грама преработено месо на ден увеличава рисковете от развитие на рак на дебелото черво с 18%, сочи проучване на СЗО

26.10.2015 | 15:03 Редактор: Ирина Георгиева
Преработените меса като бекон, колбаси и шунка причиняват рак

Преработените меса като бекон, колбаси и шунка причиняват рак, показва изследване на СЗО, цитирано от BBC. Според данните само 50 грама преработено месо на ден - по-малко от две парчета бекон - увеличава рисковете от развитие на рак на дебелото черво с 18%.

От СЗО посочват, че най-вероятно червените меса са "канцерогенни", но имат ограничени доказателства за този факт. От Здравната агенция подчертават, че месото има и ползи за здравето.

Идеята е да се намали, а не да се откаже консумацията на червени и преработени меса, посочват от Института за проучване на рак във Великобритания. Учените добавят, че сандвич с бекон от време на време няма да навреди с нищо.

Целта, с която се преработва едно месо е, за да се увеличи срокът му на годност или да се промени вкуса му - например опушване, консервиране или добавяне на сол и консерванти. Именно тези добавки увеличават риска от рак. Високата температура при готвене създава и канцерогенни химикали.

Колко е опасно?

СЗО стига до заключенията след проучвания на Международната агенция за изследване на рака, които оценяват най-добрите налични доказателства. Сега те поставят преработеното месо в същата категория с плутония и алкохола, които със сигурност причиняват рак.

Все пак това не означава, че те са еднакво опасни. Сандвич с бекон не може да навреди толкова, колкото пушенето.

"За всеки човек рискът от развиване на рак на дебелото черво заради консумирането на преработено месо, остава малък. Въпреки това шансът нараства, с увеличаване на консумираното месо." - обяснява д-р Кърт Страйф от СЗО.

Около 34 хиляди смъртни случая годишно по света са причинени заради "диета богата на преработено месо". За сравнение около 1 милион смъртни случая са предизвикани от тютюнопушене, а други 600 хиляди от алкохол всяка година.

Експертите подчертават, че червеното месо има и ползи за здравето - съдържа желязо, цинк и витамин В12.

Според здравната агенция на ООН има "недостатъчни доказателства", че 100 грама червено месо на ден увеличават риска от рак с 18%.

Учените, които са изготвили проучването се надяват, че докладът ще помогне на много страни по света да достигнат по-балансирана диета.