Може ли смяната на часа и превъртането на стрелките да бъде съдбоносно?

Не промяната на часа, а промяната на сезона, на времето влияе на човешкия организъм, смята психоложката Зорница Тоткова

14.10.2015 | 12:41 Редактор: Ирина Георгиева
Може ли смяната на часа и превъртането на стрелките да бъде съдбоносно?

През март 2012г. Грузия записва служебна загуба. Никой от грузинските шахматисти не се явява за мача на отбора в неделя, 25 март. Грузинците се оправдават, че не са знаели за въвеждането на лятното часово време, при което стрелките се превъртат с час напред. В родината им лятно и зимно часово време няма.

Смяната на времето обаче спасява живота на десетки хора няколко години по-рано - през септември 1999г. терористи от Западния бряг подготвят бомби с часовников механизъм и ги вкарват в Израел. Само че не отчитат смяната на времето при настройката на взривните устройства и те избухват с час по-рано. В резултат при атентата загиват трима терористи, вместо планираните пътници в два автобуса. 

Подчинени ли сме на времето? Може ли смяната на часа и превъртането на стрелките да бъде съдбоносно? Това са част от въпросите, на които екипът на предаването Днес се опита да отговори.

"Това е просто една от онези човешки приумици, при които си мислиш, че можеш да правиш каквото си поискаш, стига да имаш дисциплина. Забравяме, че биологичният часовник е древен колкото самите живи организми и не може да бъде подлъган просто така." - твърди немският учен Тил Рьоненберг.

Европейската директива не задължава по никакъв начин отделните държави да използват лятното часово време. Въпреки това всяка година по два пъти местим стрелките на будилниците. Смяната често предизвиква смущения както в тялото, така и в ума ни. А като прибавим и тъгата по отминалото лято, есенната депресия е налице. Зависим ли от времето и от сезоните? 

"Не промяната на часа, а промяната на сезона, на времето влияе на човешкия организъм. Адаптацията е индивидуална и продължава около месец." - коментира психоложката Зорница Тоткова.

Психоложката препоръча по-голяма физическа активност, по-здравословно хранене и по-положителна лична нагласа. Според Ани Алашка, експерт от Българската стопанска камара, концентрацията намалява и рефлектира върху производствения процес и животновъдството.

"Местим стрелките на часовника заради историческа инерция. Няма никакъв енергиен ефект. Икономисваме не повече от лев." - обясни Алашка.

Професор Гаро Мардиросян от Института за космически изследвания и технологии към БАН смята, че няма човек в България, който да подкрепя смяната на часовото време.

Как трябва да се храним през есента, за да имаме тонус? Практични съвети даде проф. д-р Донка Байкова – диетолог, зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика. Тя коментира, че през зимата консумираме три пъти повече сол и определи храната като най-мощния фактор на нашия организъм, тя е най-доброто лекарство срещу стрес. Доктор Байкова препоръча храни, богати на Омега 3 мастни киселини и антиоксиданти.

Екипът на предаването Днес разговаря по телефона с психолога Десислава Илиева за това как ни се отразява смяната на часовото време и какво се случва, когато синхронът между механичния и биологичния часовник е нарушен. Тя изрази мнение, че най-много страдат възрастните деца.

На телефон композиторът Митко Щерев, автор на музиката и аранжимента на песента "Есен" коментира, че и музиката лекува депресия, а есента е един от най-хубавите сезони за вдъхновение.

Често смяната на зимно и лятно часово време обърква биологичния ни часовник. Последствията са нарушен сън, умора, главоболие, намалена работоспособност. Според специалистите една е от основните причини е краткият ден, липсата на достатъчна слънчева светлина и ниските нива на хормона мелатонин, който контролира нашия "биологичен режим" и казва на организма ни кога е ден и кога е нощ. Как се отразява смяната на лято със зима на организма ни?

В предаването Днес можете още да видите:

  • Синоптикът Красимир Стоев очаква нормална есен и мека зима. Следващите интензивни валежи ще бъдат около 21-22 октомври.
  • Времето може да се контролира. Просто трябва да се научим как. Вероятно воден от тази максима, през далечната 1784-а Бенджамин Франклин пише писмо до редактор на вестник "Парижки журнал". Той предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.
  • През 2014г. руснаците върнаха стрелките за последен път. Страната премина целогодишно към астрономическото часово време. Властите установиха 11 часови зони.
  • Наскоро Северна Корея въведе нова часова зона, за да отбележи освобождението си от японците в края на Втората световна война.

​Всичко това чуйте в следващото видео: