В Исландия и Папуа Нова Гвинея изригнаха два вулкана

Обявена е най-високата червена степен на опасност

29.08.2014 | 16:37 Редактор: Ирина Георгиева
В Исландия и Папуа Нова Гвинея изригнаха два вулкана

В Исландия изригна вулкана Бардарбунга. Обявена е най-високата „червена степен” на опасност, съобщават от Метеорологичната служба на Исландия, следяща за вулканичната активност в страната. В източната част на Папуа-Нова Гвинея страховитият вулкан Тавурвур създаде редица проблеми с въздушния трафик.

Вулканът Бардарбунга се активизира в средата на месеца, а преди дни земетресение с магнитуд 5,7 го разтърси. За авиацията е обявена най-високата - червена - степен на опасност. Небето над Североизточна и Централна Исландия остава затворено за самолети, изпълняващи полети до 5,5 хиляди метра.

Разломът, който се е образувал, е дълъг около 300 метра.Магмата се излива на повърхността относително спокойно във вид на поток. В резултат на това сеизмичната активност в района на вулкана не е особено висока.

Засега заплахата за хората е минимална. Районът, в който се намира вулканът, е обширен, но практически ненаселен. Той беше затворен за посещение още миналата седмица.

Бардарбунга се активизира на 16 август. Той е разположен под най-големия ледник на страната, издигащ се на височина от 2000 метра.

Страховитият вулкан Тавурвур в източната част на Папуа-Нова Гвинея също започна да изригва и изхвърли в небето облак от нажежена пепел. Местните власти са започнали евакуацията на околните села. Тавурвур изригна за последно през 1994 г. и тогава нанесе огромни щети на град Рабаул.

Днес улиците на Рабаул се покриха с вулканична пепел, а жителите на града бяха приканени да се скрият на сигурно място. Заради изригването е нарушен трафикът на полетите между Сидни и токийското летище Нарита между Сидни и Шанхай. Самолетите, изпълняващи двата курса обикновено прелитат именно над района на вулкана.