Първата иранска ферма за крокодили отвори врати за бизнеса

Една предприемчива жена впряга всичките си усилия в бизнес, от който повечето иранци биха избягали

30.04.2014 | 15:43 Редактор: Ирина Георгиева
Първата иранска ферма за крокодили отвори врати за бизнеса

Отглеждането на крокодили в Иран не е от най-разпространените дейности. Влечугите не са местни за страната, тяхното месо е обявено за незаконно за консумация и не се славят с най-дружелюбната репутация, отбелязва Bloomberg.

Това обаче, не е спряло една предприемчива жена да впрегне всичките си усилия в бизнес, от който повечето иранци биха избягали.

Моджган Рустаей от остров Кешм е създала първата по рода си ферма за крокодили. Тя е пример за една от най-ексцентричните идеи на иранците, които подкрепят „икономиката на съпротивата“. Тя има за цел да създаде нови работни места чрез нови идея и да разшири възможностите на ислямската република за износ.

Рустаей започва бизнес с идеята да произвежда крокодилска кожа за чанти, обувки и колани. Тя и съпругът й искат да произвеждат и крокодилско месо – само за износ, тъй като месото в Иран е забранено за консумация.

Развъждането на крокодили е забранено от закона в Иран до 2006 г. След това е разрешено, заради икономически и технически обосновки.

Рустаей и съпругът й са напуснали дома си в Техеран преди 4 години, за да започнат бизнеса си на остров Кешм, където климатът е топъл и влажен. Идеален за влечугите.

Първоначално предприемачите са внесли осем млади соленоводни крокодила от Малайзия. Малко след това са внесени още 15, като сега фокусът е върху тяхното развъждането.

Фермата осигурява работа на 20 местни жители и има принос за местната икономика.

Вижте как изглежда фермата за крокодили в видеото: