От днес настъпва Китайската нова година

Астролозите предвещават добра и спорна година, тъй като конят е символ на пътуването, състезанието и победата.

31.01.2014 | 12:42
От днес настъпва Китайската нова година

От днес настъпва Китайската нова година, която се определя по лунния календар и тази година настъпи на 31 януари. 2014 преминава под знака на дървения кон. По традиция празникът продължава 15 дни, през които в Китай се организират фестивали и карнавали, с които се отбелязва началото на всяка следваща година.

Астролозите предвещават добра и спорна година, тъй като конят е символ на пътуването, състезанието и победата.

Свързва се с топлината, огъня, червения цвят и любовта. Според китайските вярвания драконът е най-бърз в небето, а конят – на земята. По традиция празникът продължава 15 дни, през които в страната се организират фестивали и карнавали. В Пекин стотици китайци се събраха за традиционния панаир в парка Дитан, за да се насладят на пищни танцови изпълнения, да купят подаръци и новогодишна украса.

Настъпването на новата година беше отбелязано и на други места по света.

По случай празника светлините на „Лондонското око“ и и „Емпайър Стейт Билдинг“ в Ню Йорк бяха в жълто и червено- цветовете на здравето и късмета, но и на огнената стихия. Според азиатските специалисти по „фън-шуй“ годината на дървения кон ще бъде взривоопасна.

“Годината предрича бедствия в държави като Русия, Северна Европа. Затова сме малко разтревожени за Олимпиадата в Сочи”, коментират експерти.

Що се касае до финансите през 2014 г., фън-шуй специалистите предричат, че Съединените щати и Европа ще възстановят икономиките си, но за държавите от Азия ще настъпят трудни времена. И не на последно място, съветът на астролозите е да се вслушаме в гласа на сърцето си.