Fiat отново ще произвежда коли от марката Jeep в Китай

Пекин одобри инвестиция в размер на 770 млн. долара в съвместния план на Guangzhou Auto и италианската компания

04.12.2013 | 13:01
Fiat отново ще произвежда коли от марката Jeep в Китай

Fiat SpA е пред сделка да рестатиране на производство на автомобили от марката Jeep в Китай. За целта италианският производител е направил някои отстъпки спрямо китайския си партньор относно мястото на производство, заявиха пред Bloomberg двама души, запознати с преговорите.

Наскоро Fiat се е съгласил да изгради производствени мощности в близост до завода на Guangzhou Automobile Group в Пануи. Според източниците споразумението все още е неофициално и е предмет на окончателно одобрение.

Hidden FieldСделката открива пътя пред Jeep към Китай. Джиповете бяха първа чуждестранна марка, сглобявана в Китай през 1983 г. Производство ѝ обаче бе спряно през 2006 г., тъй като италианският изпадна в тежко финансово състояние.

Китайското правителство одобри инвестиция в размер на 4,7 млрд. юана (770 млн. щатски долара) в съвместния план на Guangzhou Auto и Fiat. От Пекин съобщиха, че новата фабрика ще има първоначален производствен капацитет от 60 000 единици на година.

Местното производство е от ключово значение за конкурентните в Китай, тъй като вносните автомобили се облагат със специален данък от 25%. Цената на Jeep Grand Cherokee започва от 579 000 юана (95 000 долара) спрямо 28 995 в САЩ.

"Jeep има дълбоки корени в Китай, където продажбите на нови спортни автомобили продължават да растат", заяви Иън Флетчър, анализатор в IHS Automotive в Лондон. "Това е един чудесен начин за италианската компания да разшири позициите си в Китай, което може да подкрепи и търсенето на други марки на групата в страната", допълни още той.

По време на обедната търговия в сряда листнатите на борсата в Милано акции на Fiat поскъпват с 0,40% до 5,593 евро за брой.

Повече по темата и други корпоративни новини може да видите в материала на Bloomberg!