Компания за безалкохолни напитки за милиони (видео)

Wahaha е третият по големина производител на безалкохолни напитки в Китай.

24.07.2013 | 15:03
Компания за безалкохолни напитки за милиони (видео)

Зонг Чинхау се смее, когато отива в банката. Зонг е председател на борда на групата Wahaha. Това е компания за потребителски стоки, която продава всичко - от напитки до бебешки храни. Wahaha на мандарин означава смеещо се дете. Но тук няма нищо смешно.

Wahaha е третият по големина производител на безалкохолни напитки в Китай. И сега Зонг смята да се развива в бизнеса с търговски площи. Той дори обмисля IPO.

67-годишният милиардер и председател на борда е най-богатият човек в Китай и е в топ 100 по богатство в света.
Според индекса на милиардерите на Bloomberg той има 11 млрд. долара.

Всъщност той прекарва от 7 сутринта до 11 вечерта в офиса, където има легло.

Зонг е роден през 1945. Женен е. Има дъщеря, Кели Зонг Фули, която се очаква да поеме компанията на татко, когато се пенсионира.

Всичко започва през 1987, когато той отваря магазин за хранителни стоки, заедно с двама пенсионирани учители и заем от 22 000 долара. Те продавали сладолед, газирани напитки и тетрадки - всичко, необходимо за близкото училище.

4 години по-късно компанията сменя името си с Wahaha, след като купува губеща държавна хранителна компания с 2000 работници за 12,6 млн. долара.

Невероятният ръст в Китай в следващите 20 години подкрепи развитието на Wahaha.

Днес компанията има 60 завода в 29 провинции в цялата страна и сега смята да започне да развива бизнеса със супермаркетите, които имали по-добра възможност за печалба, отколкото производството.

Wahaha смята да купи 100 мола в Китай за следващите 3 до 5 години.

Добър резултат за човек, който започва да преследва богатството си само преди 25 години с тетрадки и сладолед за децата.