Има ли бъдеще френската кухня?

„Страната на гастрономията губи майсторите си, защото в ресторантите вече не се готви“, твърди готвач.

05.07.2013 | 15:39
Има ли бъдеще френската кухня?

От първи юли собствениците на ресторанти във Франция са задължени да слагат надпис „Произведено тук“, с което да разкрият на клиентите си дали ястията, които предлагат са приготвени на място, или са от полуготовите храни. Едва една трета от ресторантите признават, че не използват прясно сготвена храна, а броят им всъщност е много повече.

В някои заведения обаче продължават да държат на истинския френски вкус.

„Ако използвам фабрични храни, ще са нужни по-малко хора и усилия“, казва Паскал Бро, главен готвач в ресторант на 130 години, близо до Парижката фондова борса. Признава, че е трудно да намира истински майстори, защото готвачите трябва да умеят да приготвят разнообразни храни - десерти, предястия, терин, да режат месо и зеленчуци.

Френският депутат Даниел Фаскуел предложи закон, който да ограничи наименованието „ресторант“ само за тези, които сами приготвят храната си. По-рано в годината парламентът се съгласи да добави лого „приготвена на място“, по предложение на  Силвия Пинел - министър по туризма, но според депутата мярката не е достатъчна.

„Ще трябва да влезете в ресторанта, да отворите менюто и чак тогава да разберете, дали ястието се приготвя на място, или не. Смятам, че трябва да се ограничи използването на думата „ресторант“, както направихме и с пекарните“, аргументира се Фаскуел.

От 1998 г. думата „boulangerie” може да се използва само от пекарните, които приготвят свое собствено тесто.

Според някои готвачи обаче мярката ще спомогне и за т. нар. „изтичане на мозъци“. Голямата част от завършилите готварско училище, се озовават на място, където не се готви, а се ползват микровълнови фурни или храната се изважда от опаковката“, твърди Ален Фонтен, собственик на бистро „Местюре“.

По думите му голяма част от завършилите готвачи заминават в чужбина. „Страната на гастрономията губи майсторите си, защото в ресторантите не се готви“, с огорчение допълва той.

Вижте повече във видеоматериала!