София е на 93 място сред най-добрите туристически градове в света

Икономическата криза не влияе на пътуванията в чужбина, според анализаторите от Master Card.

28.05.2013 | 18:08
София е на 93 място сред най-добрите туристически градове в света

Столицата ни се нарежда на 93 място от общо 132 града в световната класация за най-добрите туристически градове, публикувана в доклад на Master Card, цитиран от Bulgaria On Air.

Първото място тази година е отредено за Банкок, който през изминалите 12 месеца беше на втора позиция. Тайландската столица изпревари Лондон с едва 25 хил. посетители повече, а и в последните години отчита постоянен ръст на посещенията. Експертите очакват туристическите посещения да достигнат 16 млн. през тази година.

В класацията тази година преобладават градовете от Азиатско-тихоокеанския регион, става ясно от включените градове. В челната десетка попадат Париж, Сингапур, Ню Йорк, Инстанбул, Дубай, Куала Лампур, Хонконг и Барселона. Френската столица пък е единственият град, при който е отчетен спад на туристите, макар и с минималните 0,7%.

Индексите тази година отразяват ребалансирането по света, което в голяма степен е резултат от възхода на нововъзникващите пазари, смятат анализаторите от отдел „Международни пазари“ в Maser Card Worldwide.

Европейската класация за най-добрите туристически дестинации сочи, че София се класира на едно от последните места – 31 от общо 36 и се очакват около 700 хиляди посещения. На челните места са Лондон, Париж и Истанбул, където се предвиждат между 10 и 16 млн. туристически обиколки.

Британската столица предпоставя хората да оставят най-много пари – 16,3 млрд. долара, а в българската столица – едва 443 млн. долара. В Париж, Милано и Рим е отчетен спад на приходите от чуждестранни посетители, а в Лондон, Виена и Истанбул обаче се очаква висок ръст.

Пътуванията в чужбина в световен мащаб се увеличават сериозно и икономическата криза не им влияе, посочват специалистите, изготвили доклада. В периода между 2010 г. и 2013 г. броят им се увеличава почти двойно по-бързо от световния брутен вътрешен продукт, а ръстът на разходите при пътуване зад граница изпреварва икономиката с 2,3 пъти.