Частната авиация набира скорост в Китай (видео)

В края на март 2013 предприемач откри първия магазин за самолети край Пекин.

28.05.2013 | 12:19
Частната авиация набира скорост в Китай (видео)

Частната авиация е поредната индустрия, която очаква бурното си развитие в Китай. Все повече азиатци се интересуват от покупката на частен самолет на фона на очакваните облекчения на регулациите от страна на правителството.

В средата на март тази година предприемачът Ян Чанги откри първия магазин за самолети в тих селски район край Пекин.

"Това беше по-скоро мое хоби“, коментира за Bloomberg Чанги и допълва, че от много време насам не е имал работа с нормално работно време. Бизнесът му стартира като внася самолети за собствения си летателен клуб. Въпреки че майка му е убедена, че си пропилява живота, предприемачът вече е продал седем самолета, а за останалите вече има поръчки. Цените на машините варират от 120 000 до над 2.5 милиона долара.

С облекчаването на регулациите за частната авиация все повече китайци ще бъдат склонни да похарчат подобни суми за самолет, коментира Кристин Ха от Bloomberg.

През 2011 в страната имаше регистрирани само 150 частни самолета. До края на годината правителството е планирало сериозни облекчения в областта, а според Ян Чанги нещата вече започват да се случват.

„Бизнесът ще се развива“, коментира собственикът на магазина за самолети, който вече планира да наеме допълнителен персонал.