TILT тръгва в 24 града в Германия

“Това е сериозно признание за нас и за българското кино”, споделя продуцентът Борислав Чучков.

02.05.2013 | 15:33
TILT тръгва в 24 града в Германия

На 9 май един от най-успешните български филми TILT започва да се разпространява по кината в Германия - в 24 града, съобщават продуцентите на филма.

Това не се е случвало на български филм през последните 20 години. За премиерата ще присъстват актьорите Явор Бахаров и Александър Сано, режисьорът Виктор Чучков-син, продуцентът Борислав Чучков и операторът на филма - Рали Ралчев, които ще се срещнат с публиката в Берлин, Дрезден, Хамбург, Ваймар и др. "Горди сме, че започва разпространение на филма в Германия. Това е сериозно признание за нас и за българското кино. Сега всички наши сънародници, живеещи в Германия, които са разказвали за бурните години в България в началото на 90-те, ще могат да ги покажат на своите немски приятели", споделя продуцентът Борислав Чучков. "Ще сме изключително щастливи да видим киносалоните в Германия пълни, както бяха в България, при прожекцията на ТИЛТ", добави режисьорът на филма Виктор Чучков.

TILT е сред най-успешните български филми за последните 23 години с над 150 000 зрители в кино-салоните, като 4 седмици бе на върха на бокс-офис класацията в страната. Участва на над 40 международни фестивала, спечели 14 награди, сред които "Най-добър дебют" от Рейнданс (Лондон) и "Най-добрър режисьор" от California Independent (САЩ).

Филмът бе излъчен по HBO и Cinemax в 14 територии в Централна и Източна Европа и бе избран за българското предложение за Оскар в категорията за чуждоезичен филм за 2011 година. Рекламната му кампания бе отличена със Златна награда Effie за ефективна медийна кампания.