Катар върна на Гърция антични скулптури, защото са голи

Мъжките фигури са били покрити с черни наметала, подобни на джилбаб.

29.04.2013 | 13:06
Катар върна на Гърция антични скулптури, защото са голи

Катар върна гръцки антични скулптури, защото са голи и поругавали строгите ислямски правила, пише The Guardian. Произведенията били предназначени за изложба, посветена на Олимпийските игри, която трябва да е символ на сближаването между двете държави.

Спорът между страните започнал през миналия месец, когато гръцкият заместник-министър на културата Костас Дзаварас посетил Катар заради изложбата „Олимпийските игри: Минало-настояще”, открита на 28 март. Тя съдържа над 600 експоната, изложени в Музея на олимпийските игри и спортове в Доха. Емирството кандидатства за провеждане на олимпиадата през 2020.

Преди да пристигне Дзаварас катарците заявили, че голите мъжки фигури трябва да се покрият с черни наметала (подобни на женските джилбаб), защото нарушават местните правила, а и жените също ще ги гледат.

“В общество, където има определени закони и традиции, властите смятаха, че жените ще бъдат скандализирани да гледат подобни неща, дори на статуи”, казва официален представител, който е присъствал тогава на разговорите.

Организаторите на събитието предложили и друг вариант – да се скрият скулптурите зад параван. По този начин ги видял Дзаварас, който веднага казал, че е по-добре да се върнат в Атина, защото “Това са велики произведения на изкуството и е естетически погрешно да се прикриват”.

“Това не е скандал или спор и със сигурност не е помрачил изложбата – висчко мина много приятелски”, обясни представителят.