Производителят на забранения силикон се извини на пациентите си пред съда

Фабриката Poly Implant Prosthesis е заменяла медицинския силикон с индустриален и спестила около един милиард евро за година.

27.04.2013 | 16:06
Производителят на забранения силикон се извини на пациентите си пред съда

Основателят на фабриката Poly Implant Prosthesis за гръдни импланти, от които пострадаха десетки хиляди жени в света, Жан-Клод Ма (73) се извини на пациентите си пред съда в Марсилия. Той изрази надежда, че потърпевшите ще останат доволни от изхода на съдебния порцес.

Преди две години се разрази най-големият скандал в историята на козметичните процедури когато се установи, че фирмата е заменяла медицинския силикон с индустриален (десет пъти по-евтин), който се използва в електрониката и строителството.

По този начин компанията е успяла да спести около един милиард евро годишно, беше признал Мас. По думите му 75% от имплантите са съдържали неодобрения гел, но отхвърли твърденията, че той е опасен.

Междувременно френските власти забраниха употребата на имплантите, а жените, които вече имаха такива, бяха посъветвани да ги премахнат. Във Франция пострадалите са около  30 хиляди, а в света – около 400 хиляди.

Мас беше арестуван през януари 2012, а преди няколко дни започна и процесът срещу него и четирима други ръководители на фабриката. Общият брой на гражданските ищци по делото е пет хиляди и триста адвокати.

Виновните може да получат до пет години затвор. Те са продавали имплантите по цял свят между 2001 и 2010. Присъдата ще стане ясна до края на годината.