Компания предлага еднопосочен билет до Марс

Холандската организация планира да изгради общност от бъдещи заселници на планетата.

17.04.2013 | 17:17
Компания предлага еднопосочен билет до Марс

Искате да отидете до Марс? Холандската организация Mars One обяви, че в най-скоро време ще започне да събира молби на желаещите да летят до планетата. Пътуването обаче ще е еднопосочно, тъй като плановете на компанията са да бъде изградена общност от заселници на Марс, пише BBC.

Очакванията на Mars One са да получи хиляди заявки. Желаещите да летят до Червената планета трябва да бъдат приспособими, устойчиви, изобретателни и да умеят да работят в екип. Проектът ще бъде излъчван и по телевизията- от излитането, през приземяването и след това.

По време на пътуването си до Марс астронавтите ще загубят мускулна и костна маса, обясни един от основателите на Mars One Бас Лансдорп пред BBC. По думите му след като прекарат известно време на Червената планета при значително по-слаба гравитация, за участниците в проекта ще е почти невъзможно да се приспособят към значително по-силното земно притегляне.

Одобрените кандидати ще преминат през физическа и психологическа подготовка. От Mars One са помислили и за условията на живот на любителите на екстремни прживявания. Те ще произвеждат енергия от слънчеви панели, ще пречистват вода от почвата и ще отглеждат собствена храна. На всеки две години към екипа ще се присъединяват нови членове.