Привърженици на чудовището от Лох Нес се събират за юбилей

Според водолази водите на езерото са тъмни и зловещи.

14.04.2013 | 16:10
Привърженици на чудовището от Лох Нес се събират за юбилей

Почитатели на митичното чудовище от езерото Лох Нес, Шотландия се събират днес, за да отбележат 80-годишнината от първата среща на хора с Неси.

На 14 април 1933 Олди Макай пътувала със съпруга си от Инвърнес към Дръмнадрочит, когато видяла съществото. Твърди се, че е извикала „Спри! Чудовището!“, но докато автомобилът спре Неси изчезнал. Олди разказала, че видяла две гигантски гърбици на тъмно тяло - една зад друга и големи вълни около тялото.

Ейдриан  Шайн, любител на природата и експерт по историята на Неси е проследил целия живот на Макай. Според него нейният вик при „срещата“ на Лох Нес показава, че тя вижда нещо, което й е познато отпреди, но не е казала нищо, защото се срамувала от подигравки.

Първото споменаване за  създанието се смята, че е 22 август  565, когато монах твърдял, че е нападнат от чудовище.

Съществуват множество противоречиви мнения за историята около Лох Нес. Някои смятат, че очевидците на Неси са изпили твърде много уиски. Привържениците на тезата за чудовището обаче мислят, че подигравките са неоправдани.

Една от популярните теории е, че в езерото живее плезиозавър от епохата на динозаврите. Други третират идеята, че в сладководното езеро живее полярна акула,  змиорка или есетра.

Водите на Лох Нес се смятат за едни от най-зловещите, по думите на водолази. Те са тъмни и нищо не се вижда. Дълбочината е над 200 метра. Мястото обаче е атрактивна дестинация за туристи от цял свят.