Виетнамски полицаи тръгват на курсове по очарование

Целта е да се подобри мнението на гражданите за пътните служители на реда.

11.04.2013 | 12:51
Виетнамски полицаи тръгват на курсове по очарование

Пътните полицаи във виетнамския град Хошимин ще посещават специални курсове, за да се научат как да бъдат очарователни, когато глобяват нарушители. “Култура на поведение и работен стил на пътния полицай” се казва курсът и ще научи служителите на реда да се извиняват и усмихват, докато работят.

Обучението ще помогне да се образоват и жителите, за да спазват повече правилата на движение, обяснява Чан Тхан Ча, началник на полицията в града.

Решението за инициативата е на местните власти, с идеята да се подобри общественото доверие в системата.
Това не е първото подобно начинание с подобна цел. През март управата в град Ханой взе решение за всички пътни полицаи, които са ниски и дебели да се преместят зад бюро, а по пътищата да работят приветливите и добре изглеждащите им колеги.

През тази година властите във виетнамската столица решиха да сложат жени-полицаи на оживените кръстовища, за да придават по-приятелски вид на службата. Миналата година пък беше въведена забрана за носене на слънчеви очила по време на работа.

Според проучване, финансирано от Световната банка, виетнамската пътна полиция е най-корумпираната институция в комунистическата страна.