Американски ученик проговори 23 езика

17-годишният Тимъти Донър е най-младият член на клуба на „хиперполиглотите“.

10.04.2013 | 17:55
Американски ученик проговори 23 езика

17-годишният американец Тимъти Донър се превърна в сензация, след като в You Tube се появиха клипове, в които той говори перфектно 23 различни езика. Донър събра очите на полиглотите по целия свят не само заради внушителния брой, но и заради редките езици, които ползва.

Окуражен от позитивните коментари, той решил да продължи с хобито си и досега продължава да усвоява по един език за няколко седмици или месеца с помощта на самоинструктури и приложения на мобилния си телефон.

Тим се запалва по езиците покрай любимата си израелска денс музика, заради която решава да научи иврит. Пословично трудният език му се отдава с лекота и Донър започва да учи и други, ползвайки самоучители. Освен родния си английски и популярните френски, испански, италиански и немски, той владее още руски, хауса (разпространен най-вече в Нигерия, Нигер и Судан), волоф (Сенегал, Гамбия и Мавритания), идиш (или еврейски немски), иврит, арабски, пущу (Афганистан, Пакистан),  фарси (Иран, Афганистан, Таджикистан) и още един персийски диалект, мандарин (Китай, Сингапур, Тайланд), турски, индонезийски, датски, кхоса (ЮАР), суахили (Танзания, Кения), хинди (Индия), оджибве (Канада, САЩ) и хърватски.

През 2012 Тимъти става най-младият член на клуба на „хиперполиглотите“ на  The New York Times.

Младежът се шегува, че за момента главната полза от знанията му е да може да отговори, ако някой го обижда на чужд език. Когато наскоро посетил израелски ресторант с баща си, компанията на съседната маса невъзпитано ги обсъждала. На излизане Тим на перфектен иврит им пожелал приятна вечер. Настъпило неловко мълчание и хората се извинили.

Донър казва, че не мисли да спира и сега се е насочил към малайския.