Френският парламент ще отглежда пчели на покрива си

Кампанията цели да наложи работливите насекоми като символ на усърдните политици.

05.04.2013 | 09:26
Френският парламент ще отглежда пчели на покрива си

Френският парламент започва производството на мед. На покрива на народното събрание в Париж бяха монтирани три кошера в цветовете на националния флаг, предадоха световните агенции.

Градската среда е много подходяща за отглеждането на пчели, защото по растенията няма толкова пестициди, обясняват експерти.

„Това е страхотна възможност гражданите и политиците да научат повече за ролята на пчелите. Защото те, освен че произвеждат мед, са отговорни за опрашването на растенията. Работят здраво и се грижат за биоразнообразието. Пчелите са страхотен символ”, заяви Тиери Дросел, председател на френските пчелари и бубари, цитиран от Reuters.

Кампанията цели да наложи работливите пчелички като символ на усърдните политици.

„И на двете места работата е доста натоварена. Само че, ние не произвеждаме мед. С кошерите се надяваме да събираме между 100 и 150 килограма. Продукцията ще използваме при ученически посещения в парламента или ще я даряваме в благотворителни кампании”, поясни Лоранс Дюмон, вицепрезидент на френския парламент.

Заради ниските температури парламентарните пчели все още не са се настанили в новия си дом. Преди време кошери бяха поставени успешно и върху престижния покрив на парижката опера Palais Garnier.