Сочи дава 11 млн. долара за складиране на сняг за олимпиадата

Водещото притеснение на организаторите е необичайно топлата зима тази година.

26.03.2013 | 15:38
Сочи дава 11 млн. долара за складиране на сняг за олимпиадата

В Сочи започват да складират сняг на стойност 11 милиона долара за Олимпиадата през 2014. Организаторите се застраховат в случай на топло време, което може да изненада неприятно, както спортистите, така и публиката.

Проблемът се появява тази зима, защото докато в руската столица Москва се борят със снежните бури, в най-големия черноморски курорт времето е пролетно. Дори местните не помнят кога за последно е имало подобна топла зима в планините. Това е причината още от сега да започне да се събира снежна покривка за догодина.

Около 450 хиляди кубически метра сняг ще бъдат покрити със "специално термопокривало", за да не се стопи през лятото. Все пак се предвижда около 150 хиляди кубически метра от тях да се стопят, но останалото ще може да се използва.

Времето започва да се превръща в голям проблем за организаторите, които се опитват да завършат проектите по изграждането на инфраструктурата навреме, обясни неведнъж председателят на организационния комитет на Сочи 2014 Дмитрий Чернишенко.

Тази зима са направени 76 тестови състезания в село Красна поляна, на 70 км от Сочи, и всичките са минали успешно. Само няколко са били отменени заради лошо време, каза Сергей Башин, директор на ски курорта Роза хутор в района на селото.

Двадесет и вторите зимните Олимпийски игри ще се проведат от 7 до 23 февруари следващата година.