"Как да защитим курника си от гоблини"

Англичани връчиха награди за най-абсурдните имена на книги.

26.03.2013 | 11:35

Книгата “Как да защитим курника си от гоблини” от Реджиналд Бейкли спечели  наградата за най-странно заглавие на годината. Отличието „Диаграм“ се връчва ежегодно от британското списание Bookseller. 

Книгата на Бейкли, описана като „наръчник за изиграване на феите на цветята и други приказни същества“, получи 38% от гласовете. Второ място, с 31%, заема ръководството “Как платнените покривала за чайници промениха света”, а трета е книгата на Том Хикман, озаглавена “Драскулките на Господ:  Животът и приключенията на пениса”.

Сред книгите, не успели да се класират в челната тройка, са “Бил ли е болен Хитлер?”, “Таваните на Северна Америка: Гълъбарници” и “Инструкция за острене на моливи”.

„За мен е чест да приема наградата от името на Реджиналд Бейкли и издателство Конари Прес“ каза Клинт Марш, който е редактор на книгата - победител. „С Реджиналд я приемаме като ясен знак, че на хората окончателно им е писнало гоблините да обитават техните курници. Кампанията ни срещу приказното царство продължава“ завърши той.

Сред миналогодишните победители бяха „Най-важните моменти в историята на бетона“ и „Как да обезопасим къщата си срещу бомби“. Първият носител на наградата, която се връчва от 1978, е книгата “Протоколи от втория международен симпозиум, посветен на голите мишки”.