Шефовете, за които бихте работили с удоволствие

Допитване в компании по цял свят показа, кои ръководители се радват на одобрението на над 95% от служителите си.

22.03.2013 | 18:26
Шефовете, за които бихте работили с удоволствие

Основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг се оказа мечтания шеф, след като изследване показа, че методите му на работа печелят одобрението на 99% от подчинените му. Резултатите са от ежегодна анкета на сайта за кариерно развитие Glassdoor.com. В него е зададен въпросът „Одобрявате ли начина, по който изпълнителният  директор се справя с работата и ръководи компанията ви?“. Участието в нея е доброволно, като служителите могат да оставят и кратки коментари в подкрепа на отговорите си.

„Работниците непрекъснато коментират способността на Зукърбърг да рисува много ясна картина на това накъде е насочена компанията. Освен това, те усещат, че мениджърският екип се интересува от удовлетвореността и мнението им и се старае да поддържа определено ниво“, казва Саманта Зупан, говорителка на Glassdoor.

„Изцяло отворено общество от самия Марк надолу. Взаимно доверие в цялата компания и усещане за общност и стимул, създадени от изпълнителния директор, когото всички искрено уважаваме“ пише в ревю служител от централата на Facebook в Калифорния.

Зукърбърг  влезе в почти всички престижни класации напоследък – поставен е под номер две в списъка за най-влиятелни изпълнителни директори  под 40-годишна възраст, на 36-о в списъка на най-богатите американци и на 25-о в класацията за най-влиятелните хора на планетата.

На второ място в класацията са двамата изпълнителни директори на компанията за доставка на софтуеър SAP Бил Макдермот и Джим Хагеман Снейб. Те също са получили  99% одобрение, но са изостанали от Зукърбърг с малък брой точки. Ревютата показват, че Макдермот и Снейб са заслужили признанието на работниците с начина по който управляват компанията, силната комуникативност и успешното поддържане на динамиката в глобалната компания“, обяснява Зупан.

Трети е Доминик Бартон от компанията за управленско консултиране McKinsey & Company . У него служителите ценят най-много стила на работа работа и офис културата, която налага.

Ето и пълният списък на шефове, влязли в топ 10 в класацията.

 

1.Марк Зукърбърг

Компания: Facebook (технологии)

Одобрение: 99%

 

2. Бил Макдермот и Джим Хагеман Снейб

Компания: SAP (технологии)

Одобрение: 99%

 

3. Доминик Бартън

Компания: McKinsey & Company (консултантски услуги)

Одобрение: 97%

 

4. Джим Търли

Компания: Ernst & Young (одит)

Одобрение: 96%

 

5.Джон Шлифске

Компания: Northwestern Mutual (застраховане, финанси)

Одобрение: 96%

 

6. Франк Д‘Суза

Компания: Cognizant (технологии)

Одобрение: 96%

 

7. Джо Тучи

Компания: ЕМC (технологии)

Одобрение: 96%

 

8. Пол Якобс

Компания: Qualcomm (телекомуникации)

Одобрение: 95

 

9. Ричард Дейвис

Компания: US Bank (финанси)

Одобрение: 95%

 

10. Пиер Нантерм

Компания: Accenture (технологии)

Одобрение: 95%