Google чества Дъглас Адамс

От "Доктор Снагълс" до "Пинк Флойд": какво не знаете за автора на една от най-прочутите книги в историята.

11.03.2013 | 01:32
Google чества Дъглас Адамс

На 11 март Google чества с една от своите "драскулки" (doodles) най-забележителната книга във Вселената. Книга, която според автора й никога не е писана и издавана на Земята, и която превъзхожда останалите в две важни отношения: първо, малко по-евтина е, и второ, на корицата й с големи приветливи букви са изписани думите БЕЗ ПАНИКА.

Ако още не сте се досетили, днес Google чества "Пътеводител на галактическия стопаджия". Или по-точно годишнината от рождението на неговия автор - Дъглас Ноъл Адамс.  

РОДЕН НА 11 МАРТ 1952 в Кеймбридж, Адамс е дете на разведени родители и отрасва в приюта за животни на дядо си. Още в училище изпъква сред съучениците си - от една страна, с ръста си (на дванайсет години вече е 1.82 см, после израства до 1.96), а от друга - с удивителния си усет към езика.

Завършва английска литература в Кеймбридж и се опитва да си изкарва хляба с писане. Известно време помага на прочутата комедийна група "Монти Пайтън" (дори се снима в епизодични роли в два епизода). Автор е на сценария за две серии от популярната и у нас детска анимация "Доктор Снагълс". Като цяло обаче ангажиментите му са епизодични и Дъглас е принуден да се прехранва с твърде необичайни занимания - бил е строител на плевни, чистач на курници и дори, за кратко, телохранител на богато катарско семейство.

ГОЛЯМАТА ПРОМЯНА В ЖИВОТА МУ идва през 1977 с "Пътеводител на галактическия стопаджия" - фантастично-сатиричен радиотеатър, идеята за който му хрумва по време на една ваканция в Инсбрук, Австрия ("Бях пиян, лежах на ливадата и гледах звездите", отговаря на въпроса как се е родила идеята).

Излъчен за пръв път по Радио 4 на BBC през 1978, сериалът има огромен успех и скоро излиза в отделна книга. Следват още четири продължения: "Ресторант на края на Вселената", "Животът, Вселената и всичко останало", "Сбогом и благодаря за рибата" и "Почти безобидна". Поредицата е издадена на десетки езици и продадена в над 30-милионен тираж.

АДАМС Е ПОСЛОВИЧНО НЕПРОИЗВОДИТЕЛЕН автор - пише малко, презира крайните срокове и веднъж издателите му дори са принудени да го заключат в хотелска стая за повече от седмица, за да завърши "Сбогом и благодаря за рибата".

Дъглас има още няколко книги (например поредицата за холистичния детектив Дърк Джентли), но си остава прочут най-вече като "автора на Пътеводителя". Малцина знаят, че той е писал няколко сценария за популярния английски сериал "Doctor Who", а също и за някои от първите по-сложни видеогри през 80-те.

Сам неуспял музикант, Дъглас е страстен почитател на Pink Floyd и близък приятел на солиста на групата Дейвид Гилмор. Тъкмо Адамс избира името на последния студиен албум на "Флойд" - The Division Bell.

ДЪГЛАС АДАМС УМИРА на 11 май 2001 година от сърдечен удар след обичайната си тренировка във фитнеса. Едва е навършил 49 години. До последния момент води преговори в Холивуд за екранизацията по "Пътеводителя". След смъртта му сценарият е поверен на Кари Къркпатрик, която дотогава е работила основно по детски филми и комедии с Еди Мърфи. Резултатът е пълно фиаско - "Пътеводител на галактическия стопаджия" е боксофис катастрофа и е съсипан от критиката като безсмислен и напълно отдалечен от оригинала.

В памет на Дъглас Адамс всяка година на 25 май почитателите му празнуват Международния ден на хавлията. Както се казва в "Пътеводителя", "Хавлията е навярно най-полезното нещо, което един междузвезден стопаджия може да притежава. На първо място тя е много ценна в чисто практическо отношение - можеш да се загърнеш с нея, за да се топлиш, докато подскачаш по мразовитите луни на Джаглан Бета; можеш да легнеш върху нея на плажа, покрит с жарък мраморен пясък, и да дишаш опияняващия морски въздух на Сантрагинус V... можеш да си завиеш главата с нея, за да не дишаш отровните изпарения или за да не срещнеш погледа на кръвожадния звяр Бъгблатер от Траал (едно невероятно глупаво животно, което си мисли, че ако ти не го виждаш и то не може да те види — но макар и тъпо като галош, то е много, много кръвожадно); ако изпаднеш в беда, можеш да я размахаш над главата си в знак, че се нуждаеш от помощ, и, разбира се, можеш да се избършеш с нея, ако все още ти се струва достатъчно чиста".

 

ОЩЕ ЦИТАТИ ОТ ДЪГЛАС АДАМС:

"ИСТОРИЯТА на всяка велика галактическа цивилизация преминава през три различни и ясно очертани периода: Оцеляване, Любознателност и Изтънченост, известни също и като периодите „Как?“, „Защо?“ и „Къде?“.

Например първият период би могъл да се характеризира с въпроса „Как да се нахраним?“, вторият с въпроса „Защо се храним?“, а третият с въпроса „Къде ще обядваме?". 

   -   -   -

" - РИЧАРД, веднага пристигай тук - каза най-накрая Сюзън с онова спокойствие, което обзема хората, щом разберат, че колкото и зле да изглежда положението, няма абсолютно никаква причина да не продължи да се влошава".

   -   -   -

"ДА ОБОБЩИМ: добре известен е фактът, че онези хора, които ЖЕЛАЯТ да управляват хората, са по правило тъкмо тези, които най-малко са способни да вършат това. Да обобщим обобщението: всеки, който е способен да направи така, че да бъде избран за президент, в никакъв случай не бива да му се позволява да изпълнява тази длъжност. Да обобщим обобщението на обобщението: хората са един голям проблем".

    -   -   -

"СЪЩЕСТВУВА една теория, според която ако някой някога открие какво точно представлява Вселената и защо я има, тя моментално ще изчезне и на нейно място ще се появи нещо още по-странно и необяснимо. Съществува и една друга теория, според която това вече се е случило".