Почина организаторът на Големия влаков обир Брус Рейнолдс

Рейнолдс, заедно със своите съмишленици, е успял да открадне над 60 млн. долара.

01.03.2013 | 12:45
Почина организаторът на Големия влаков обир Брус Рейнолдс

На 81-годишна възраст почина Брус Ричард Рейнолдс, един от най-известните престъпници в Англия за 20 век. Познат е като организатор на Големия влаков обир от август 1963, при  който изчезват безвъзвратно 2.6 млн.лири от пощенския влак Глазгоу-Лондон. Сумата днес се равнява на повече от 60 млн. долара.

Рейнолдс организира в банда 17 души, които успяват да намерят информация за влаковото разписание, местоположението на парите, броя на служителите във влака и денят, в който ще се превозват парите. Идеята е била да разкачат първите два вагона и да ги закарат на тайно място, където после да разтоварят парите и да ги извозят с камиони. Планът е прилаган успещно до момента, в който полицията получава сигнал от пощенските служители, останали в другите вагони и успява да открие скришното място. Престъпниците и парите обаче не са намерени. Два дни по-късно органите на реда започват да издирва Брус и съучастниците му за разпит. Някои от тях са хванати почти веднага, а други  са издирвани с години.

Рейнолдс бяга в Мексико и остава там за известно време. Едва през 1968 е арестуван и осъден на 25 години затвор, от които излежава 10. Малко след това отново решава да печели пари по нелегален начин, този път от търговия с амфетамини, за което отново е осъден. По-късно работи като консултант при заснемането на филма за дръзкото му постижение. През 90-те издава "Автобиографията на един крадец".