Лошият сън води до драматични промени в тялото

Имунитетът и реакциите на стрес са сред най-сериозно засегнатите сфери от дейността на организма при недоспиване.

26.02.2013 | 17:20
Лошият сън води до драматични промени в тялото

Продължителното недоспиване може да доведе до сериозни изменения на вътрешните процеси в човешкото тяло, сочи проучване на британски учени, цитирано от BBC. Активността на стотици гени се променя, когато хората спят по-малко от шест часа на ден в рамките на дори една седмица.  

Проучването е публикувано в списание PNAS (Рroceedings of the National Academy of Sciences) и е провокирано от интереса на учените да установят връзката между лошия сън и здравето.

Учени от Университета в Съри анализирали кръвни проби на 26 души. През първата седмица наблюдаваните спали над 10 часа на ден, а през втората по-малко от шест. Сравнените резултати показали, че смяната на режима през втората седмица се е отразила на над 700 гена в човешкото тяло. Всички те били свързани с производството на протеини. По-високата активност при някои от наблюдаваните лица се дължала на завишеното производство на протеини, което на свой ред променило и химията на тялото.

Учените установили връзка между недоспиването и сърдечните болести, диабета, редица обсесивни психични заболявания и недоброто функциониране на мозъка.

„Наблюдавахме значителна промяна в активността на много различни гени,“ коментира пред BBC професор Колин Смит от Университета в Съри. Той подчертава, че много хора в ежедневието си са лишени от нормален сън за много по-продължително време. В някои случаи последиците за организма могат да бъдат сериозни, ако тялото не успее да регенерира и да създаде нови клетки на мястото на увредените.

Имунитетът и реакциите на стрес са сред най-сериозно засегнатите сфери от дейността на организма при недоспиване.

Резултатите от проучването ще бъдат от особена полза в намирането на връзка между работата на имунната система  и възпалителните процеси в организма и диабета. Учените възлагат надежди данните да подпомогнат дейността при разработването на лекарство, което да елиминира нежеланите ефекти от отписаните часове сън.