"Арго" грабна "Оскар" за най-добър филм

Дженифър Лорънс, Даниел Дей Люис и Анг Лий също триумфираха в Лос Анджелис.

25.02.2013 | 10:05

Най-престижните отличия в киното бяха раздадени на бляскава церемония в Лос Анджелис. Водещ бе Сет Макфарлън.

Даниел Дей Люис грабна приза за най-добър актьор за трети път в кариерата си за ролята си в "Линкълн”, а Дженифър Лорънс спечели за първи път отличието за най-добра актриса за ролята си в "Наръчник на оптимиста”.

В оспорваната режисьорска категория триумфира Анг Лий с "Животът на Пи”. Лентата е с най-много отличия от 85-ата церемония на "Оскар”-ите – цели 4, сред които са статуетките за визуални ефекти и този за оригинална музика на Майкъл Дана.

Ан Хатауей спечели надпреварата за най-добра актриса в поддържаща роля за "Клетниците", а Кристоф Валц грабна статуетката в същата категория при мъжете за ролята си в "Джанго без окови".

В катеогирята за най-добър оригинален сценарий "Оскар"-ът отиде при Куентин Тарантино за "Джанго без окови”, а за най-добър адаптиран сценарий бе отличен Крис Терио за "Арго”.

"Любов" на Михаел Ханеке бе определен за най-добър чуждоезичен филм.

Адел спече в категорията за най-добра оригинална песен към филм със своята “Skyfall” от ("007 координати: Скайфол". Британката изпя хита си на живо на сцената на The Dolby Theatre.

В рамките на церемонията бе почетена 50-ата годишнина на филмовата поредица за Агент 007. Шърли Беси изпълни песента "Goldfinger" от едноименния филм за Джеймс Бонд от 1964 година.

Завръщането на мюзикълите на големия екран също бе отбелязано с изпълнения на Катрин Зита-Джоунс („Чикаго“), Дженифър Хъдсън („Мечтателки“) и Хю Джакман, Ан Хатауей и целия екип на "Клетниците”.

С изпълнение на Барбара Стрейзънд пък бе почетена на паметта на всички кинотворци, които починаха през изминалата година.