Бивша любовница на Строс-Кан издаде книга за него

"Красавицата и звяра" ще се появи на пазара на 27 февруари.

22.02.2013 | 09:09
Бивша любовница на Строс-Кан издаде книга за него

Френската журналистка Марсела Якуб е написала книга за ексшефа на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан, на когото е била любовница от януари до август 2012. "Красавицата и звяра" ще се появи на пазара на 27 февруари, предаде АФП.

Родената в Аржентина Якуб, която пише за в. "Либасион", е била близка със Строс-Кан точно когато се развихри скандалът, според който бившият шеф на МВФ бил насилил камериерка в хотел в Ню Йорк. В самата книга авторката не споменава поименно Строс-Кан. Но в интервю за списание Le Nouvel Observateur тя уточни, че романът е посветен именно на него. Журналистката обаче признава, че е смесила измислицата с реалността.

През декември 2012 Строс-Кан се съгласи на извънсъдебно финансово уреждане на делото, по което беше обвинен от камериерка през 2011 за сексуално посегателство и заради което загуби поста си в МВФ.
Според откъси от книгата, които се появиха във френския печат, в нея са проследени както инцидентът в Ню Йорк, така и случаи във Франция, касаещи левия политик.

Якуб казва, че е предупредила Строс-Кан, че пише книгата. Той изпрати писмо до Le Nouvel Observateur, в което не отрича връзката си с авторката на "Красавицата и звяра", но обвинява Якуб "в прелъстяване, за да напише книга и използваща любовни чувства за финансов интерес".