Професор Пимпирев се връща от Южния полюс

Първият българин, отнесъл трибагреника на най-южната точка на планетата, ще кацне днес в София.

16.02.2013 | 09:52
Професор Пимпирев се връща от Южния полюс

С полет от Франкфурт днес на летище София ще пристигне директорът на Българския антарктически институт професор Христо Пимпирев, който постави българския флаг на Южния полюс.

Тази година на 8 януари Пимпирев заби трибагреника на Южния полюс, ставайки първият българин, отнесъл знамето на най-южната точка на планетата.

Той и монголският му колега професор Лхамсурен Дугержав заминаха за Южния полюс на 29 декември 2012. Двамата бяха включени в състава на международна експедиция, посветена на годишнината от покоряването на полюса от експедициите на Руал Амундсен и Робърт Скот.

След това професорът се включи в ръководената от него 21-ва българска антарктическа експедиция. По време на обратния път Пимпирев проведе работни срещи с директора на Чилийския Антарктически институт д-р Хосе Ретамалес в Пунта Аренас и ръководителя на Аржентинската Антарктическа програма д-р Мариано Мемоли в Буенос Айрес във връзка с подготовката на следващата национална експедиция.

Пътуването на професор Пимпирев струва 43 000 долара и е изцяло поето от монголския му колега, като признателен жест за оказваната от Българския антарктически институт многогодишна помощ на монголски учени в изследването на Антарктика. Монголия цени тази помощ и през 2011 година награди Пимпирев с най-високия орден "Полярна звезда".