Доматеният сок се оказа полезна енергийна напитка

Възстановяването на мускулите след голямо натоварване ставало по-бързо, ако изпием чаша доматен сок, откриха гръцки учени.

13.02.2013 | 14:19
Доматеният сок се оказа полезна енергийна напитка

Доматеният сок помагал по-добре за възстановяване на мускулите след голямо натоварване, отколкото енергийните напитки, съобщи британският вестник Daily Mail, позовавайки се на гръцки учени.

Доматите осигуряват жизненоважни химикали, които помагат на мускулите да се възстановят и на кръвната захар да се нормализира. Благодарение на тях вредните нива на ензими и протеини, увреждащи мускулите и мозъка, се връщат по-бързо в нормата, обясняват учените.

За изследването си гръцките специалисти са направили тестове с 15 атлети за период от два месеца, като са ги изследвали преди, по време на тренировки и след тях. Деветима от спортистите получавали доматен сок след тренировките, а останалите – обичайната си енергийна напитка. Резултатите показвали, че доматеният сок е много по-ефикасен.

Данните потвърждават изводите от шведско изследване, правено през 2011, според което доматеният сок намалява оксидативното увреждане на клетките след физическо натоварване. Експертите обясняват, че оксидативното увреждане е резултат от химически реакции в тялото, при които се освобождават вредни молекули, богати на кислород. Те атакуват тъканите и водят до нежелани промени, които причиняват много болести.

Известно е, че антиоксидантите в доматите и съдържащият се в тях ликопен намаляват опасността от рак и сърдечносъдови заболявания.