По-скъпият алкохол намалява смъртните случаи, причинени от препиване

Високите цени на спиртните напитки имат дълготраен положителен ефект върху здравето, твърдят канадски учени.

08.02.2013 | 09:22
По-скъпият алкохол  намалява смъртните случаи, причинени от препиване

Увеличаването на минималната цена на алкохола с 10% може да доведе до незабавно и значително намаление на смъртните случаи, причинени от алкохол, пише в изследване, цитирано от Reuters. Според учени високите цени имат и дълготраен положителен ефект върху здравето.

Канадски специалисти са установили, че смъртните случаи, причинени от алкохол между 2002 и 2009 година, са намаляли, след като минималната цена на алкохола се е увеличила в западната провинция Британска Колумбия. Смъртните случаи са нараснали, след като са отворили повече частни магазини за алкохол.

"Изследването увеличава доказателствата, че въпреки всеобщото мнение дори най-големите почитатели на чашката намаляват консумацията, когато минималните цени на алкохола се увеличават", твърди ръководителят на проучването Тим Стокуел от центъра за изследване на пристрастяванията към университета“ Виктория“ в Британска Колумбия.
Учените са разделили смъртните случаи в три категории – изцяло причинени от алкохол, смърт от хронична употреба и смърт от прекомерна употреба.

Според анализаторите увеличението на минималната цена на алкохола с 10% е довела до намаление с 32% на смъртните случаи, изцяло причинени от алкохол.

По-малко са станали и случаите, предизвикани от хронична и прекомерна употреба на спиртни напитки в рамките на две и три години след увеличението.

В проучването се посочва още, че след увеличаването на магазините за алкохол с 10% смъртните случаи са скочили отново с 2% и в трите групи. Обяснението на учените, е, че когато алкохолът е по-скъп, хората пият по-малко.