Намерени са останките на крал Ричард III

Скелетът му е открит под паркинг в град Лестър.

04.02.2013 | 16:22
Намерени са останките на крал Ричард III

Скелетът, намерен под паркинг в град Лестър през септември 2012, е на английския крал Ричард III. ДНК-експертиза от костите съвпада с тази на семейството на монарха, предадоха британските медии.

Костите, които принадлежат на мъж в края на 20-те или началото на 30-те си години, се свързват с периода 1455-1540 година. Според историците, Ричард, който се счита за един от най-жестоките владетели в историята на Великобритания, е бил на 32 години, когато загива в битката при Босуърт през 1485 година.

Разкопките са направени под останалата основа на олтара на църквата към францисканския манастир, където Ричард III е погребан. Следващият крал Хенри Тюдор обаче нарежда да бъде разрушен гробът на монарха, а тялото му да бъде хвърлено в течащата през Лестър река Сор, припомня BBC. Според преданието монасите подменят кралските тленни останки и изхвърлят във водата трупа на умрял бездомник.

След унищожаването на манастира в средата на XVI век църквата запада и постепенно се превръща в руини. След време е забравено дори и мястото, където тя се е намирала. Последните проучвания обаче установяват с точност нейното предишно местонахождение.