Уиски за автомобилно гориво

Инициативата е на компания за възобновяеми енергийни източници.

02.01.2013 | 13:55
Уиски за автомобилно гориво

Милиони хора по целия свят вдигнаха тост за новата година с чаша шотландско уиски. Малцина обаче знаят, че един от водещите производители разшири бизнеса си по нетрадиционен начин. Остатъчните продукти от производството той използва за направата на гориво за автомобили.

Да смесиш пиенето със шофирането със сигурност не е гениална идея. Не е така обаче в случая с производителя на едно от търсените шотландски уискита в света. Инвестирал е в интересен бизнес план, като заедно с шотландски учени преработва отпадъчните продукти при производството на уиски в бутанол, който скоро може да започне да захранва автомобили. Инициативата е на компания за възобновяеми енергийни източници.

„Това, което ние слагаме в колите е биобутанол,“ коментира  Мартин Тангней, основател на компания за възобновяеми енергийни източници. - Това е гориво, което през последните години беше признато като много мощен заместител на бензина. Той има същата енергийна стойност. Не е нужно да се променят автомобилни двигатели.“

Шотландия произвежда над 1.8 милион бутилки уиски годишно. На литър продукт се падат по 8 литра отпадъци. Засега в процеса по преработката им е ангажиран само един производител.

Амбициите са технологията да заработи и при други производители на уиски като Индия, Япония и Северна Америка. В по-далечното бъдеще компаниите за възобновяеми източници планират да използват и отпадъчните продукти на бирата.