Честита нова година!

С фойерверки отбелязаха настъпването на 2013 по цял свят.

01.01.2013 | 09:22
Честита нова година!

Над 1.5 милиона души се събраха на австралийското пристанище в Сидни, за да наблюдават традиционното новогодишно шоу от фойерверки. Стотици хиляди гледаха подобни пиротехнически спектакли в Лондон и Ню Йорк.
За първи път със заря отпразнуваха настъпването на новата година в Бирма, където до преди година строгите военни правила забраняваха масовото събиране на публични места.

Над 2 милиона души се събраха в Рио де Жанейро на плажа Копакабана.

2013 настъпи първо в град Киритимати на остров Рождество, република Кирибати, и в град Апия в Самоа. Островните държави са разположени в централната част на Тихия океан.

В канадския град Оукланд с фойерверки, изстреляни от високата 328 метра Скай Тауър, посрещнаха 2013 около 11 GMT.

Два часа по-късно огромно множество от хора се наслади на мощна заря, запалена от австралийската поп изпълнителка Кайли Миноуг.
Фойерверки осветиха небето на севернокорейската столица Пхенян, докато Южна Корея отбеляза настъпването на 2013 с 33 удара по камбаната от XV век Босингак в столицата Сеул.

Над 100 хиляди души гледаха на живо най-пищната досега заря на пристанището в Хонконг, за която организаторите са платили сумата от 1.6 милиона долара, предаде BBC.

В Индия хиляди посрещнаха новата година с бдения и на свещи в памет на починалата след изнасилване преди седмица 23-годишна жена.

За първи път от 19 години насам севернокорейски лидер направи телевизионно обръщение по случай настъпването на новата година. Ким Чен Ун говори за необходимостта от подобряване на икономиката, както и за обединяване на двете Кореи, подчертавайки че разединението води само до военни конфликти.

В първата си телевизионна реч българският  президент Росен Плевнелиев призова през 2013 да „коригираме лошото, но да има приемственост и надграждане за доброто, защото не сме толкова богати, че винаги да започваме от начало. Да излезем от носталгията по отминали времена и да изработим сами своето самочувствие на достоен народ в XXI век”.