Осем начина да оживите Коледа

Конски черепи, захвърлени обувки и пържени крилца - най-странните празнични традиции от цял свят.

25.12.2012 | 10:41
Осем начина да оживите Коледа

Традиционната ни представа за Коледа – украсена елха, примигващи весело лампички, семеен обяд – несъмнено е мила, но в един момент може сериозно да омръзне. За щастие по света съществуват най-различни весели обичаи за справяне с този проблем. Осем начина да прогоните на студа коледното отегчение.

КОЛЕДНАТА КОТКА (Исландия). Изобщо не си представяйте малко, мъркащо животно – коледната котка Jolakotturinn всява ужас в островната страна. За разлика от милия белобрад старец, който отчита единствено дали сте били добри, това пухкаво създание води сметка и дали сте вършили всичко в срок през годината. На пунктуалните исландци котката милостиво отпуска нови дрехи за празниците. Но тези, които не са си написали домашното навреме, са обречени да носят старите си одежди и да се срамуват.

КОЛЕДА НА КОЛЕЛА (Венесуела). Ходенето на църква изглежда мирно занимание, но не и в Каракас – там от средата на декември до Коледа е прието да се придвижвате до службата само на кънки. Властите услужливо спират движението на автомобили на много места в града до 9 сутринта. Допълнителен бонус: ако през нощта вържете конец на палеца на крака си и метнете другия край през прозореца, получавате сутрешно събуждане. Кънкьорите дърпат всеки конец, които видят по пътя си.

ВЕЧЕРЯ НА ГРОБИЩАТА (Финландия). Според местната традиция Коледа се прекарва не къде да е, а на гробищата. Цялото семейство, заедно с вкочанените от ужас деца, прави вечерно шествие със свещи, за да почете паметта на починали роднини. За тези, които не са загубили апетита си, има и лакомства. А ние си мислехме, че обядът с роднини е стресиращ…

ОБИЧА МЕ, НЕ МЕ ОБИЧА (Чехия). По друго време на годината гледката на момиче, което настървено мята обувките си през рамо, може да мине за странна. По празниците обаче младите чехкини масово използват следната надеждна техника, за да се осведомят дали ще се оженят през идната година: застават с гръб към входната врата, вземат произволно избрана обувка и я мятат зад себе си. Ако носът й сочи към вратата – ура!, ако не, процедурата се повтаря на следващата Коледа.

MARI LWYD (Уелс). Любимият ни коледен ритуал. Малка групичка коледари обикаля не само по къщите, но и по местните кръчми, предвождана от набучен на кол конски череп. Целта на групата е стандартна – събиране на храна и напитки, но методите са доста оригинални. Вместо да пеят песни, уелските коледари трябва да измислят нещо, с което да раздразнят собствениците на набелязаната къща или заведение и да ги предизвикат на словесен/музикален дуел. Класика е размяната на обиди в рима, наречена pwnco. Нещо от рода на: „Пуснете ни в мизерната си къща” / „О, не, от вас ни се повръща”. След като се уморят да се обиждат, двете страни удовлетворени сядат да хапнат и пийнат.

ПЪРЖЕНО ПИЛЕ (Япония). Въпреки че християнското население в Страната на изгряващото слънце е едва 1%, коледната мания е успяла да се промъкне и там - но под доста странна форма. Японците непоклатимо вярват (по вина, казват злите езици, на една американска реклама), че традиционното коледно ястие е пърженото пиле на KFC. За да си осигурят празнуването около коледната кофа с крилца, хиляди японци правят заявка за необходимото им количество месеци напред. Наивните им сънародници, решили да се снабдят на самия празник, чакат на рекордни опашки.

ГРЪМНИ ВЕЩИЦАТА (Норвегия). Норвежците убедено вярват, че вещиците предпочитат да излизат именно на коледните празници, ползвайки метлите им. За да лишат злите създания от транспортно средство, жените крият метлите в най-тъмните ъгли на къщите си до януари. На някои места и мъжете се включват, като гърмят напосоки в небето, за да разгонят по-наглите вещици.

ДЕНЯТ НА НЕВИННИТЕ (Испания). Това не е точно коледен обичай – празнува се на 28 декември, когато испанците почитат децата, убити по заповед на цар Ирод. По загадъчен начин този печален повод се е развил до нещо като всенароден ден на шегата в Испания – обичаят изисква да се измайтапиш с някого, примерно като сложиш обилно сол в сладкиша му. За съжаление традицията напоследък се е изродила и децата са принудени да се задоволят с лепене на обидни надписи по гърбовете на хората. Светъл лъч е Валенсия, където все още на този ден се организира бой с брашно. 

 

ТВ КОЛЕДА
Ако изобщо съществува награда за най-отегчителна празнична програма, американската Jule Log TV я печели убедително. От 1966 година на всяка Коледа тя излъчва пряко картина на горяща камина - с часове. Почитателите й твърдят, че се правело, за да зарадва лишените от домашна камина, но на нас силно ни напомня за нашумялата уеб-камера, която с месеци показваше как узрява една пита сирене чедър. Впрочем програмата набира все по-голяма популярност и вече се излъчва от десетки други телевизионни канали в Америка.