Писмо, написано преди век, предсказва световната история

Пророчеството, криещо се в посланието „12.12.1912”, се предава от поколения на поколения.

23.12.2012 | 17:17
Писмо, написано преди век, предсказва световната история

Писмо, написано преди 100 години, съдържа изключителна акуратност за събитията, случили се след 12 декември 1912, разказва британският вестник Guardian.

„Това е времето, в което летателните средства и леките коли са още в своя зародиш. Често опитвам да си представя как биха изглеждали тези изобретения, когато датата е 12.12.2012”, пише Гай Ууд, авторът на стогодишното писмо, съставено, когато той е бил на 51 години. Силата на неговото пророчество продължава да вълнува наследниците му.

Тим Торп е последният, в чиито ръце попада фотокопие от писанието на пра-прадядо му. Въпреки че не е имал висока степен на образование, Гай Ууд жадно е изчитал страниците на тогавашните вестници. Той предрича възхода на Германия и изобретяването на „машини, сеещи смърт”, които ще убият хиляди хора.

Това, което не е предполагал авторът, е, че неговото писмо ще се окаже ценно наследство, а думите му ще бъдат препрочитани от неговите правнуци, дори след следващата дата с повтарящите се цифри: 12.12.2012.

Това е годината на най-великото корабокрушение в историята”, пише Ууд за потъналия през 1912 Титаник.

В следващите си редове пророческото писмо описва „голяма война, която е на път да избухне между балканските съюзници България, Сърбия, Черна гора и Гърция срещу турците, които ги преследвали повече от 500 години.” Този смут разбира се бил на път да изплува с разпадането на Югославия осем десетилетия по-късно.
Авторът на писмото се е тревожил за бъдещето на страната си, заради хилядите англичани имигриращи в Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Поразителното се корени в това, че мъжът е решил да седне и да обмисли развоя на събитията 100 години напред, пишейки писмо адресирано до хора, които все още не са се родили, в ера, белязана от голяма несигурност, пояснява Guardian.

Авторът не разкрива много за своя личен живот, но Тим Торп, последният наследник, е сигурен, че писмото ще преживее и следващите 100 години, като той и неговите двама братя ще продължат да го предават и на своите деца.