Китайци местят 700 планини

Над 500 квадратни километра ще бъдат изравнени със земята, за да направят място на небостъргачи.

13.12.2012 | 12:27
Китайци местят 700 планини

Поговорката, че ако планината не отиде при Мохамед, Мохамед ще отиде при планината придоби нов смисъл. Една от най-големите строителни фирми в Китай планира да премести 700 планини, а на тяхно място да построи нов град в северозападната част на страната, съобщи Sky News. Операцията струва 3.5 млрд. долара. Целта е да се подкрепи икономиката на региона, която изостава значително от останалата част от Китай.

Градът трябва да изникне в пустинята в покрайнините на Ланджу, в провинция Гансу. За проекта вече е привлечен частен капитал в размер на 11 млрд. долара. Според плановете брутният вътрешен продукт на изостаналата провинция трябва да нарасне от 8 млрд. долара през 2015, до 40 млрд. долара през 2030 година.

Населението на Ланджу е около 3.6 млн. души, припомня Sky News. Климатът е изключително сух и студен, като за да се преодолее недостигът на вода, строителите планират да отклонят реки от други райони и да осъществят мащабна програма за залесяване. През 1997 Ланджу беше определен за най-мръсния град в Китай.