Радиоводещите, представили се за Елизабет II и принц Чарлс, са отстранени

Смъртта на сестрата, свързана с бебето на Кейт, е най-обсъжданата новина в света.

08.12.2012 | 13:49
Радиоводещите, представили се за Елизабет II и принц Чарлс, са отстранени

Водещите от австралийското радио 2Day FM Мел Грейг и Майкъл Крисчън бяха отстранени заради огромното недоволство, провокирано от самоубийството на британска медицинска сестра, предоставила им информация за състоянието на бременната херцогиня на Кеймбридж Кейт Мидълтън, предадоха ДПА и ИТАР-ТАСС.

Трагедията с Ясинта Салданя се превърна в най-обсъжданата новина в света. Цяла Австралия е потресена от инцидента.

Предполага се, че сестрата е сложила край на живота си заради шегата на двамата местни радиожурналисти.

Премиерът на Австралия Джулия Гилард нарече случилото се ужасна трагедия. 46-годишната Ясинта - майка на две деца, се самоуби, ден след като двама водещи от австралийско радио се представиха за кралица Елизабет принц Чарлз и поискаха информация за здравословното състояние на бременната Кейт. Медицинската сестра повярвала на измамниците и прехвърлила разговора към старшата сестра на отделението, която дала подробна информация за състоянието на младата херцогиня. Разговорът със Салданя не се е предавал пряко, а в запис, и предварително е бил съгласуван с юристи на радиостанцията.

Жената е намерена в безсъзнание тази сутрин. Журналистите закриха акаунтите си в Twitter, които бяха заляти с гневни коментари. Ръководството на медията реши засега да спре тяхното шоу в знак на съпричастност към трагедията. Случаят ще бъде разгледан и от австралийските власти.

Според BBC медсестрата не е била порицавана от ръководството на болницата, че се е поддала на измамата. Нейното семейство помоли медиите да уважават личното пространство на опечалените. В Австралия големи компании изтеглиха рекламите си от скандалното радио.