Най-старите дървета масово измират

Тревожното явление засяга всички гори - от дъбовите в Европа до евкалиптовите в Австралия.

07.12.2012 | 16:23
Най-старите дървета масово измират

Най-старите и големи дървета на планетата масово измират, сочат три независими едно от друго проучвания, публикувани едновременно в авторитетното списание Science. Необяснимото явление засяга всякакви видове - от дъбове и борове до секвои, евкалипти и боабаби.

"Това е глобален проблем, който засяга почти всички видове гори", твърди Дейвид Линденмайер от Австралийския национален университет. "Подобно на големи животни като слонове, тигри или китове, чиито популации рязко спадат, и дърветата са изложени на същия риск".

Изследователите са установили тревожно изчезване на големи дървета, на възраст от 100 до 300 години, във всички географски ширини в Евразия, Африка, двете Америки и Австралия. Изсичането и горските пожари са само част от обяснението, подчертава Линденмайер. В някои австралийски гори старите евкалипти измират в пъти по-интензивно в годините без пожари. Според учените е необходимо спешно да се проучат причинителите на това явление, защото големите дървета са ключови участници в своите екосистеми.

"Става дума за изчезването на най-големите живи организми на планетата, най-големите цъфтящи растения в света и организми, които играят важна роля в регулирането и богатството на нашия свят. Тенденциите са наистина тревожни", твърди Линденмайер, и припомня, че големите дървета дават подслон и място за гнездене на една трета от птиците.