Почина прочутият бразилски архитект Оскар Нимайер

„Архитектът на чувствеността“ си отиде на 104 години след белодробна инфекция.

06.12.2012 | 09:21
Почина прочутият бразилски архитект Оскар Нимайер

Световноизвестният бразилски архитект Оскар Нимайер почина на 104 години в клиника в Рио де Жанейро, предаде Reuters.

Нимайер, който на 15 декември трябваше да навърши 105 години, бе приет в болницата "Самаритано" на 2 ноември заради обезводняване за да му бъде поставена стомашна сонда. В последните дни състоянието му се усложни от белодробна инфекция, която е причинила смъртта му.

Държавният глава Дилма Русеф веднага подчерта в изявление в блога на президентството, че Бразилия е загубила един от гениите си. Русеф припомни, че Нимайер е бил революционер и е мечтаел за едно по-равнопоставено общество.

Днес по предложение на президентството ще има бдение в памет на архитекта, в Рио беше обявен тридневен траур.

В последните години Нимайер не преставаше да повтаря, че да си на 100 години е гадост и човек няма за какво да се радва, посочва France Presse.

Прякорът на Нимайер беше „архитектът на чувствеността”, заради неговите пълни с гънки и извивки сгради. Той беше атеист и комунистически активист до края на дните си.

Нимайер е създател на голяма част от футуристичната столица на Бразилия. Участвал е и в проектирането на сградата на ООН в Ню Йорк, както и на сградата на френската Комунистическа партия в Париж и на издателската къща Мондадори в Милано. През 70-годишната си кариера е дал своя принос за построяването на над 600 сгради в целия свят.