Детска фланелка прати французойка на съд

Тригодишният Джихад и блузата му "Аз съм бомба" разгневиха властите.

04.12.2012 | 11:07
Детска фланелка прати французойка на съд

Майката на тригодишно дете във Франция ще бъде съдена заради това, че пуснала сина си със скандална тениска, на която пишело "Аз съм бомба", съобщава в. "Фигаро". Делото започва на 19 декември.

Инцидентът с тениската станал на 25 септември в детската градина в Сорг, когато Джихад, роден преди три години на 11 септември, се появил с блуза с провокативен надпис. На гърба й пишело датата на раждането му, съвпадаща с атентатите в САЩ през 2001 година.

Учителките останали потресени и сезирали общинските власти. Кметът също бил информиран, а майката на детето била извикана да дава обяснения в детската градина. Тя разказала, че по-големият брат на Джихад е автор на скандалната тениска и допълнила, че става дума за провокативна шега.

Общинските власти обаче не възприели това обяснение и сезирали прокуратурата в съседния град Авиньон, която наредила претърсване на дома на Джихад. Майката на момчето, заедно с един от чичовците му били арестувани, а тениската конфискувана. Накрая прокуратурата постановила майката и чичото да бъдат съдени за подстрекаване към престъпление.

От 2009 досега тридесетина деца във Франция са кръстени Джихад, показва справка в регистрите, припомня изданието.