Новите случаи на СПИН в България са намалели

Половината от регистрираните HIV-позитивни през 2012 са на възраст до 29 години.

01.12.2012 | 09:22
Новите случаи на СПИН в България са намалели

Новооткритите случаи на HIV-позитивни българи през 2012 са 139, при 183 през 2011, сочат данните на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Над 70% от регистрираните са се заразили по полов път, заяви пред "Дарик" д-р Тонка Върлева от организацията.

Почти половината от новорегистрираните са на възраст до 29 години. Горната възрастова граница при мъжете е 63 години, а при жените 31. 67 от случаите са регистрирани в София, следвани от Пловдив, Пазарджик и Варна.

Най-рисковите групи са тези на мъжете с хомосексуални контакти и на наркозависимите, използващи общи спринцовки за инжектиране на наркотици. От новооткритите случаи на HIV-позитивни лица 9% са на хора, които дълги години са живели в чужбина и в България са установили, че са болни.

Анти-СПИН кампанията тази година се провежда под мотото „Животът е безценен”. В столицата доброволци от Българския младежки червен кръст ще раздават информационни материали и презервативи на метростанциите „Сердика”, „Софийски университет” и НДК. В 17.00 те ще се включват в шествие към НДК, където заедно с партньорите от Българската фармацевтична студентска асоциация, Българската стоматологична студентска асоциация, Студентския съвет на Медицинския университет и други организации ще участват във флашмоб със запалени свещи. В нея участниците ще изрисуват с телата си червен кръст и червена панделка за съпричастност в борбата срещу HIV/СПИН, която ще се прелее в масова прегръдка под антидискриминационното мото „Прегръдката не е заразна”.

Шествие в подкрепа на борбата срещу СПИН е планирано и в Бургас с начален час 18.00. То ще започне от сградата на общината в града и ще завърши пред до сградата съда, където ще бъде запалена традиционната панделка от свещи- символ на кампанията.

Във Велико Търново е организиран филмов фестивал и информационна кампанията, посветени на темата.